Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Show-tartó

Nekem show-szaga van a sótartónak.

Épphogy esküt tett az új parlament, de már most látszik, a választások legfőbb vesztese a sótartó lehet. Gondolom ezt abból, hogy megjelent a szeptembertől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, szabályozva a menzákon, kórházakban felszolgált ételek elkészítésének mikéntjét, a kaja mibenlétét. Tilos lesz a szénsavas, a cukros, a zsíros, s a tiltások tiltásaként rendeletileg száműzték a menzaasztalokról a só- és cukortartót. Bárhogy is lesz, az már most leszögezhető, ez komoly előrelépés, mert eddig a mindenféle tartók csak maguktól nem voltak ott. Emlékeim szerint még a tanári asztalokon sem.

Azt halkan jegyzem meg, arra, hogy e rendelet mennyire lesz hatásos, az iskolai büfék kínálatából következtetni lehet. Ott már ugyanis régóta tilos olyan étet, italt árulni, ami a népegészségügyi termékadó (értsd: chipsadó) hatálya alá esik, de ezt, már bocsánat, ha mégsem, a kutya sem ellenőrzi. Azt árulnak a büfések továbbra is, amit el lehet adni.

Ha azonban a kormány mégiscsak komolyan gondolja a népegészségügyet, gyanítom, nagyon sok dolga lesz. Mert persze hogy káros a sok só, de káros a szolárium meg a tetoválás is, csak az nem a szívinfarktus, hanem a bőrrák meg a hepatitis C miatt. Aztán gond lehet a szűk farmerekkel, tudjuk, miért, a magas sarkú cipőkkel a tyúkszem és a gerinc okán, a fekete ruhától depressziósak leszünk, a műszálas zokniban meg gombás lesz a lábunk. Aztán hallottam olyat is, hogy a sok fluortól megbuggyan a gyerek, de van, aki azt gondolja, ugyancsak káros az egészségre a ValóVilág, a Telejósda és a parlamenti közvetítés is.
Szóval, nekem show-szaga van a sótartónak. Sokkal jobban örülnék, ha Matolcsy György Széll Kálmán-programját fújná intenzívebben felénk a szél. Nevesen az idénre beígért 65–70 százalékos GDP-arányos államadósságot, meg az akár 7 százalékos gazdasági növekedést. Arra lelkiismeret-furdalás nélkül bevállalnék egy jó kis velős pacalt egy nagy szelet Sacher-tortával. S nem érdekelne az sem, van-e az asztalon sótartó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vezér emberei

Az alvezérei erre még rátettek egy lapáttal, csak hogy bevágódjanak. Tovább olvasom