Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Shalom a hegyeshalmi határon

Bár már többször hallottam róla, de a saját szememmel múlt héten csodáltam meg először a hegyeshalmi határon a "shalom" feliratot.

A kivilágított egykori határátkelőn csak úgy virított a shalom, merthogy "hegye" izzói hosszú-hosszú ideje – tán évek óta – kiégtek.

A kollégáim szerint mindennek a tetejébe a határátkelőhelyen papírt tűztek ki arról, hogy a "shalomot" nem üdvözlésként kell értelmezni, hanem pusztán arról van szó, hogy bemondták az unalmast az égők.

Ezek után az ember tényleg nem tudja, hogy sírjon vagy inkább nevessen kínjában.

A félreértések elkerülése végett tisztázzuk, hogy jelen sorok írójának semmi baja nincs a zsidó emberekkel – Izrael állam militáns politikájával, mely amerikai szupertechnikával "harcol" a parittyázó palesztin fiatalok ellen annál több –, a főiskolás éveiből jó pár zsidó barátja, ismerőse akad.

A hegyeshalmi határátkelő azonban mégiscsak Magyarország nyugati bástyája, s ennek megfelelően shalom helyett Isten hozta (Welcome) feliratnak kellene belevilágítania az éjszakába, hisz ez a mi hazánk.

Ne feledjük: Hegyeshalom a szocialista évtizedeke alatt már-már a szabadság metaforájává vált, 1956-ban több tízezer magyar hagyta itt el az országot; nagyon nem kellene ilyen otromba tréfáknak, nemtörődömségnek kitenni ezt a szimbolikus határátkelőhelyet.

Arra pedig piszkosul kíváncsi vagyok, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő illetékes elvtársai – a hegyeshalmi határátkelő a schengeni határnyitás után ezen állami szervezet hatáskörébe került – vajon elgondolkodtak-e már azon, hogy a shalom felirat mennyivel növelte az egyébként sem csekély előítéleteket Magyarországon?

Vajon rendben van-e, hogy rengeteg autós azért zsidózik mocskosan a határátkelőhelyen, mert a kiveri nála a biztosítékot shalom?

Egy biztos: pár doboz izzót biztosan megérne, hogy a hazánkba érkező külföldiek előtt ne csináljunk bohócot magunkból, s legfőképpen ne keltsük tovább a feszültséget.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. odjeno 2010. december 30. 12:33
  „A zok a kövek több tizkilométer hatótávolságu rakéták. Pont olyan veszéjesek mint egy szuper fegyver. az izralelieknél minden lakásban van egy péncél szoba / aparittyás kövek ellen/.Én személyesen tapasztaltam.”
 • 108. zeta62 2010. december 29. 14:30
  „108. catroot 2010.12.29. 14:25
  Szerintem is kár...
  Valakinek vagy van hite, vagy nincs. Nekem speciel van.”
 • 107. catroot 2010. december 29. 14:25
  „106. hozzászólás zeta62 2010.12.29. 13:49

  Ez rendben is volna, de én speciel Istenre céloztam, hogy biológiailag, hogy termékenyítene meg egy nőt, de ebbe szerintem kár belemenni.”
 • 106. zeta62 2010. december 29. 13:53
  „97. Abrafax 2010.12.22. 21:00

  Talán azért, mert egyeseknek nem közömbös, hogy bizonyos fajú egyedek fel akarják vásárolni az országot, gyarmatként...”
 • 105. zeta62 2010. december 29. 13:49
  „104. catroot 2010.12.29. 13:38

  Olvasgass egy kicsit a természetben előforduló termékenységi formákról, és rájössz, hogy lehetséges egyes fajok női egyedeinél az önnemzés...”
 • 104. catroot 2010. december 29. 13:38
  „102. hozzászólás SC 2010.12.24. 12:54

  Ha már annyira kiemeled a biológiai részt: magyarázd már meg, hogy Isten, hogy nemz utódot egy nőnek, BIOLÓGIAILAG?!:D”
 • 103. Tabornok 2010. december 27. 05:46
  „"Abrafax 2010.12.22. 21:00
  Mitől lesz ötször annyi hozzászólás egy jegyzethez, ha akár csak egy leheletnyi utalást tartalmaz a zsidó vallásra/etnikumra/nyelvre/szokásokra? Nem lehet, hogy pro- és kontra- egyformán mánias a tisztelt közönség?" Így van. Megint a ló túlsó oldalán vannak sokan.
  Amikor kifogynak az érvekből, jönnek a dogmák és az előítéletek.”
 • 102. SC 2010. december 24. 12:54
  „101. hozzászólás Boli
  Boli kicsi szívem,a biológiai oldalról nézve nem mondhatod,hogy nincs igazam!!!Had ne írjam le még egyszer a logikus magyarázatot.Fáj? A szeplőtelen fogantatáshoz nem kell sem petesejt,sem hímivarsejt...Pedig az élet így keletkezik.Vagy az Isteni akarat által,bármi féle nép vére nélkül...
  Bármilyen fórumon azt ír magáról akárki amit akar.Én lehet hogy kőműves vagyok,de lehet hogy evangélikus lelkész.Vagy valahol a kettő közt...:-)
  Legyen boldog karácsonyod!”
 • 101. Boli 2010. december 24. 12:02
  „Azért az egy alapos műveletlenségi faktor, amikor valaki Jézus zsidó származását vonja kétségbe... Nemrég egy fórumon, hasonló témában egy teológus is a mai magyar barbárság és műveletlenség alfájának nevezte ezen tévhitet. A keresztény egyház részére sem kérdéses, ellentétben az itteni "hittudósokkal".”
 • 100. SC 2010. december 23. 13:47
  „Köszönjük pancser ezt a kis kimerítő biblia órát.:-)Jó Ó szövetség olvasgatást:-),béke veled is,Kellemes Ünnepeket! Shalom nélkül... :-)”
 • 99. pancser 2010. december 22. 23:36
  „98! Nem is lehet megérteni, irracionális az egész. Ez a parthus herceg ügy meg... az ész megáll. A Biblia világosan megmondja, le is vezeti, hogy a Megváltó Dávid családjában fog megszületni! A keresztények a legelső időkben a zsinagógákban tisztelték Istent. A Jézus hívók társasága Pál apostol közreműködésével lépett ki a zsidó közösségből a pogányok üdvözítésére. Kulcskérdés volt a körülmetélés, ami végül nem lett előírás. A másik az étkezési szokások zsidótlanítása, melynek alapja egy látomás. Az Úr megengedte a keresztényeknek a disznóhús evést. A kereszténység a zsidóságból nőtt ki ezen nincsen értelme vitatkozni. A Biblia része a zsidó hagyomány is, ha terjedelemre nézzük akkor kb 10x akkora mint az Újszövetségnek nevezett rész! Jézus családja, az apostolok, az első keresztények, Keresztelő Szent János mind zsidók voltak. A kereszténység nagy ünnepe előtt ne legyünk tiszteletlenek Jézus népe iránt. Őket a Szentatya a keresztények idősebb testvérének nevezte. A kisded Jézus hozzon mindenkinek békét és szeretetet legalább erre a néhány napra. Békesség, shalom, peace, .........”
 • 98. gig 2010. december 22. 21:53
  „"Én úgy gondolom" érvekkel nehéz bármit is kezdeni.

  Továbbra sem értem, a Shalom miatt miért kell zsidózni, de hát...”
 • 97. Abrafax 2010. december 22. 21:00
  „Mitől lesz ötször annyi hozzászólás egy jegyzethez, ha akár csak egy leheletnyi utalást tartalmaz a zsidó vallásra/etnikumra/nyelvre/szokásokra? Nem lehet, hogy pro- és kontra- egyformán mánias a tisztelt közönség?”
 • 96. SC 2010. december 22. 18:05
  „Kedves gig!
  Ez egyszerű biológia! Semmi más...
  Igen,Mária zsidó volt,de felhívom még egyszer tisztelt figyelmét arra a tényre,hogy Jézus a szentlélektől fogant,nem kellett sem hímivar sejt,sem női oldalról petesejt!!! Isten az ő lényegét helyezte Mária testébe,"készen"! Magyarul kihordta Isten fiát.
  Nem hiszem,hogy szavaimba bármi tiszteletlenség lenne,én elfogadom a szeplőtelen fogantatás tényét,hívő emberként.De!
  Mivel Isten magva nem volt kötve semmilyen valláshoz,néphez és nemzethez,ezért én úgy gondolom,Jézus nem volt zsidó! Az hogy köztük nőtt fel,igen.Nem mondhatta csecsemőként,hogy ne metéljék körül,ne okítsák zsidó hit szerint,de ezek már másodlagos dolgok.
  Maugli is ember maradt,hiába a farkasok nevelték fel.
  "Az Ószövetségben ráadásul több helyen is konkrét utalást találhat rá a figyelmes olvasó, hogy a Megváltó a választott népből születik, annak tagja lesz, Betlehem nemzetségéhez tartozva."
  A zsidók nagyon várták a megváltót, sok évszázadon át,azért is ment közéjük.De ők milyen megváltót vártak? Aki majd kardal vezeti őket,többek közt a rómaiak ellen!Rettenetesen csalódniuk kellet!!!
  Jött Ő,megbocsájtást,békét,szeretetet hírdetett,ez nem fért bele az akkori zsidóság politikai nézeteibe...A többit tudjuk...”
 • 95. gig 2010. december 22. 16:56
  „Kedves SC!

  Először is kérem, bánjon óvatosabban a szavakkal!

  A témához: eddig úgy tudtam, a zsidóság anyai ágon öröklődik, Mária pedig zsidó volt.

  Az Ószövetségben ráadásul több helyen is konkrét utalást találhat rá a figyelmes olvasó, hogy a Megváltó a választott népből születik, annak tagja lesz, Betlehem nemzetségéhez tartozva.

  A formális utalást arra értettem, amiről Pál sok helyen ír: körül kell-e metélkednie és be kell-e tartania a zsidóság törvényeit annak, aki keresztény szeretne lenni. Ez hatalmas dilemma volt az első században.”
 • 94. Patriot 2010. december 22. 16:46
  „SC, Húúúú basszus megfeküdtem! :DDDDD”
 • 93. SC 2010. december 22. 16:01
  „Egyszóval nekem Jézus az Atya gyermeke,minden néptől független.”
 • 92. SC 2010. december 22. 15:58
  „Nos kedves gig!
  Én egy kicsit egyszerűbb oldalról közelítem meg a dolgot,miért is nem volt zsidó!Formálisan senki nem lehet zsidó!!!
  Zsidó az,kinek apja,anyja zsidó volt.Jézus a szentlélektől fogant,ergó már itt elmaradt József atyai,biológiai szerepe,magját nem szórva Máriába.Mária petéi megtermékenyítés nélkül maradtak,így ő csak kihordta a kisdedet.Mert ugye azt Ön sem gondolja,hogy a szentlélek ondó formájában szállt le? És ugye a szentlélek nem zsidó származású? Áldott,Békés Ünnepeket!”
 • 91. vonLichthofen 2010. december 22. 15:50
  „90gig,
  tiszteletem.

  Én is inkább a te utadat követem.
  Szent Pál, Szent János, Origenes, Eusebius nekem sokkal hitelesebb forrás ebben a kérdésben, mint az u.n. revivisionista írók, akik célja nem más mint kételyt ültetni el az elmékben és szívekben - sok esetben sikerrel, sajnos.”
 • 90. gig 2010. december 22. 14:37
  „89.

  Köszönöm a szíves ajánlást! Cserébe erősen fogadom, hogy nem fogom elolvasni sem ezt, sem a világhírű, kiemelkedő népszerűségnek örvendő, a nemzetközi tudományos életben beszédes elfogadottságnak örvendő szerző más "műveit".

  Nem akarom megbántani - mindenki abban hisz, amiben akar. A tévtanok hirdetését viszont legalább most, Jézus születésére készülve pihentetni kellene egy kicsit.

  Szegény Hegyeshalom, ha tudta volna, mibe keveredik! Ki tudja, ha az illetékesek találkoznak az itteni hozzászólásokkal, talán gyorsan kicserélik azokat a fránya izzókat. A fejekben ugyancsak elkéne egy kis Világosság... :)”
109 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad szavak

A ˝renitensekre˝ kiszabható tízmilliós bírságok lehetőségével fenyegetett újságíró... Tovább olvasom