Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Semmi politika

Készséggel elhiszem, bár mérget nem veszek rá, hogy a szerkesztő a feje után ment, amikor kivágta Esterházy Péter mondatát a rádió programajánlójából, amelyben a Nemzeti Színház műsorát ajánlotta. Legalábbis elhiszem, hogy ő „ment" – valakinek a feje után. De én nem emlékszem, hogy ilyesmik sűrűn előfordultak volna korábban, sőt, azt gondolhattam volna, hogy a Lomniczi-ügy után ezt már senki nem engedi meg magának. Most mégis egy kicsit hasonló történt.

Egy szerkesztő – az MTVA nyilatkozata szerint saját hibás döntése folytán – kivágta a külső cég által készített „Trendidőkből" azt a mondatot, amelynek bejátszásához az író ragaszkodott. Mint utólag – bocsánatkérés kíséretében – a vezérigazgató nyilatkozta: azért döntött így a kolléga, mert a műsor kiállítást, könyvbemutatót, konkrét eseményt szokott ajánlani, s nem egy színházat. Világos tehát: szakmai döntéssel állunk szemben. Persze akkor meg felmerül a kérdés, hogy mi volt a hiba és miért kellett canossázni az író előtt. Ajánljon máskor kiállítást, könyvbemutatót, konkrét eseményt, Nemzeti Színházat pedig se most, se fél év múlva.

Na most lehet, hogy így volt, de szabad országban élünk és én is azt gondolom, hogy nekem szabad nem elhinni mindent. Most például kíváncsi lennék arra, hogy Deutsch Tamás – aki 2011 decemberében ugróiskolázva küldte el melegebb éghajlatra a közmédiát –, pusztán azt akarta akkor üzenni, hogy a Lomniczi kitakarásához semmi köze a kormánypolitikának – egyébként nem is volt –, vagy pedig azt, hogy a közmédia eleve ne próbálja meg ilyen ostoba malőrökkel kompromittálni a hatalmat. Ha az utóbbiról van szó, akkor egy ugróiskolát most is megért volna a dolog, csak talán Deutschnak sem esne jól Alföldi Róbert védelmében szökdécselni és soványka érv, hogy én jól szórakoznék rajta.

Ha valamiben mindenáron politikát keresünk, akkor nem lesz benne. De ilyen hiba után érdemes továbbgondolni a dolgokat: ha valaki esetleg mégis óvatosságból hoz hibás döntést, van-e felelősségük a rendszerben fölötte állóknak? Válasz nélkül idézem ide Örkényt: „Egyre több és több kérdőjellel találtam magam szemközt (...) Ezt írod? Hát nem tudod, mi a forradalmi romantika? (...) Ezeket a kérdőjeleket eleinte mások rajzolták kézirataim margójára. Én azonban (...) utóbb már meg sem vártam az idegenek tollát. Felébresztettem vén cenzoromat, felbiztattam, erőt öntöttem belé; már magam írtam oda a kérdőjelet."

A dolog lélektanáról eszembe jutott egy ismert vers is Illyéstől, de mert itt nem történt cenzúra, nem idézem.

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2013. január 08. 21:15
    „Csak Deutsch Tompikát ne említette volna, mint igazodási pontot!”
  • 1. Griffin 2013. január 08. 13:12
    „Nem más ez, mint zsigeri szolgalelkűség. Szerintem senki nem adott "utasítást". A cenzúrázó szerkesztő lelkét már megmérgezte a narancsos rezsim. Ez a legrosszabb. Mikor emberek már önjáróan cselekszenek, mert annyira beléjük ivódott, hogy ezt várja el a miniszterelnök úr, és akkor leszek jó fülkeforradalmár elvtárs, ha önként és dalolva megteszem azt, amiről csak sejtem, hogy elvárják. Ezek az emberek voltak a Gestapo önkéntes feljelentői (nem kevesen) 44-ben, ugyanezek voltak az ÁVH besúgói (nem kevesen). A jelenleg regnáló keresztény-nemzethhy pártszövetség mérgezett levegőjének bűne ez. Így születik korunk magyar embere. A lelkes kisember. A csinovnyik. A szolgalelkű , ám szorgalmas birka.Boldogan teszi.Övé a mennyek országa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny, helyzet

Tovább olvasom