Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Segítség és új világ

Ennek a világnak, az önző, élveteg, pénzuralminak lesz vége. Megvilágosodunk – állítja a régen fürdött. – Még a politikusok is.


Hivatalba mentem. Hívtak. Van némi vaj a fülem mögött, mondta az előadó. Papírt tett a nyomtatóba, majd jogszabályt gépelt. Én pironkodtam, mert ugye átlagember naponta tiporja a törvényt. Mobilozik az autóban, cigizik a buszmegállóban, parkol ott, ahol nem lehet, sört iszik és úgy vezet. Aztán ha fülön csípnek, pironkodunk. Mentegetjük magunk.

Miért van, hogy mégsem éreztem kínosnak a beszélgetést? Miért van az, hogy az előadó nem ellenségnek, hanem közreműködőnek tűnt? Huh! Valami nem stimmel. Biztos a végén jön elő majd az erkölccsel. De nem jött. Segítőkész volt. Olyan emberi. Nem pofozott le jogi tudásával, éppen csak kicsit érzékeltette, hogy ejnye-bejnye. És ügyet intéztünk. És jó volt, ahogy csinálta. Segített.

Azon gondolkodom, továbbadhatom-e. Mert valamiben én is jó vagyok. És én is tudok emberi lenni. Még a karácsonyi tülekedésben is. Parkolok. Másik autó jön. Nagyobb, mint az enyém. Kis helyre aligha fér el. Én meg igen. Bár ez, ahol most állok, közelebb van az üzlet bejáratához. Nem baj, kitolatok, intek, álljon be ő. És rájövök, ez nagyon jólesett. Int a volán mögül, talán arra gondol, valakivel ő is tesz majd jót. Hiszen jót tenni nagyon egyszerű.

Ha van pénzünk, főleg, de ha nincs, akkor is. Csupán szelíden és figyelmesen kell a világot megfigyelni, rögtön látjuk, hol kél el a segítség. Amitől, bármilyen furcsa, mi magunk leszünk jobbak, elégedettebbek.
„Azt mondják, 2012-ben eljön a világvége." Ijedten hőkölök hátra a hajléktalanlapot áruló férfitól. De hozzászorít a parkoló melletti házfalhoz.

Nem tudok menekülni. Különben is, nem ítélkezni, segíteni! Ez az új mottóm, vagy nem? „Nem úgy jön majd, ahogy gondolja. Épp ellenkezőleg. Ennek a világnak, az önző, élveteg, pénzuralminak lesz vége. Megvilágosodunk – állítja a régen fürdött. – Még a politikusok is. Akkor majd sírnak azon, mennyi hülyeséget csináltak itt nekünk, és tudja, mi lesz az egészben a szép?" Nézek bambán az új világ felé, próbálom megszokni a szájából erősen áramló fokhagymaszagot. „Hát az, hogy mi megbocsátunk nekik.

Mert megszűnik a régi világ és eljön a segítőkészség, a barátság fényes ideje. Mindenki magától ismeri fel, ha van, akkor adni kell, ha nincs, legalább ölelni és nem ölni. Aki felebarátjának támasza, hatalmasabb az, mint a legfélelmetesebb ellenség. Már csak párat kell aludni addig. Valahol. Segít benne, hogy szépet álmodjak?" Nem kérdés. Forralt borra én hívom meg az utcai prófétát. Adok neki egy kétszázast is. Ki tudja, lehet, tényleg igaza lesz és akkor jól jön majd egy ismerős az új kor vezetői között.

Olvasóink írták

 • 1. andreash 2011. december 14. 21:21
  „"Inog a világ, inognak a fények.
  Jelképek törnek össze percről-percre.
  Hiszed-e talán, ha egy őrült azt kiáltja,
  hogy egyedül a pénz a világ megváltója?

  Ó, dehogy hiszed el..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugróiskola

Inkább gyanakszunk egy fájó tyúkszemre valakinek a lábán, amit a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke… Tovább olvasom