Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Se ki, se le

Sólyom László a legfontosabbért: a demokráciáért, vagyis társadalmi szabadságunk garanciális szabályrendszere épségéért emelt szót.
Süket csönd követte a honi közbeszédben Sólyom exelnök múlt hétvégi aszófői mondandóját. A hallgatás talán az olimpiának tudható be. Az ókori játékok az összgörög (pánhellén) összetartozás megélésének egyik alkalma volt, azért e sportversenyeket csak békeidőben rendezhették meg. A poliszok közötti háborúskodást erre az időszakra fel kellett függeszteni.

Talán e felfüggesztés miatt nem születtek eddig érdemi reakciók Sólyom László szavaira. A kormánypártok és sajtójuk befogták a fülüket, szájukat, ám az ellenzék és médiája is csak lesett, mint a sült hal. Sőt, akadt egy-két fanyalgó hang is tőlük, hogy miért csak most és miért csak ennyire, meg különben is bezzeg Gyurcsányék ellen milyen hevesen ágált a volt elnök úr.

Azért azt szögezzük le, hogy a köztársasági elnökség olyan, mint
a szegénység: örökös. Ebből következően minden efféle megszólalásnak súlya van. Komoly ember komoly szavait viszont illik, hasznos, sőt, szükséges komolyan megfontolás tárgyává tennünk.

Sólyom László Aszófőn általánosságban is súlyos bírálatot fogalmazott meg az Orbán-rendszer működtetéséről: „A kétharmados többség nem ismer korlátot maga fölött, nincs, amit meg ne tenne. Az alaptörvény többé nem a politika határait húzza meg, hanem a napi politika puszta eszközévé vált. A magyar alkotmány, majd a helyébe lépő alaptörvény elvesztette szilárdságát, feltétlen érvényét." Ezen túl a biztonság, jogbiztonság, alkotmányosság hiányát, az eluralkodó társadalmi tanácstalanságot és közönyt s a politika hatalmi öncélúságát kárhoztatta. Mondandója alátámasztására példákat is fölhozott. Így többek között az Alkotmánybíróság, a független bírósági rendszer és a nyugdíjkassza kiüresítését s a választójogi törvény tervezett átszabását. A központosítással szemben pedig az önkormányzatiság mint eredendő jog erőtartalékainak kiaknázását ajánlotta orvosszerül.

Szögezzük le azt is, Sólyom László a legfontosabbért: a demokráciáért, vagyis társadalmi szabadságunk garan-ciális szabályrendszere épségéért emelt szót. Ezért kijelentései a mostani agyonhallgatás dacára is érdemi válaszokat és továbbgondolást követelnek. Eddig aszófői szavait se lenyelni, se kiköpni nem tudta közéletünk. Tudjuk ezt be az olimpia valóban világraszóló magyar sikereinek. Ám a londoni játékok vasárnap véget érnek.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. augusztus 14. 00:40
    „Mondaná viktor, vagy budai: "Oszt´ jónapot!" Itt tartunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér arany

Tovább olvasom