Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Sasszem

Lehet, hogy a kamerák önmaguk homályosítják el a felvételen szereplők arcát?


Ma már szinte nincs olyan pontja a golyóbisnak, ami ne lenne bekamerázva. A világűrből készült fotók is tűélesek, ott vannak a térfigyelő kamerák, rögzítik, ahogy pénzt veszünk ki az ATM-ből, kamera van a fürdők öltözőjében, digitális szemek figyelik a közutakat, a trafikokat.

Ezek nem álcázott kütyük, elvileg mindenki láthatja és tudhatja azt is, hogy a felvételeket visszanézhetik. Mégis, szinte naponta döbbenhet rá egy-egy vandál vagy bűnöző, hogy úristen, lebukott, ő van a nyilvánosságra hozott fotókon!

Nem tudom, mennyi időnek kell eltelni ahhoz, mire tudatosul a rossz szándékú emberekben: nem érdemes padokat hajigálni, visszapillantó tükröket letörni, védtelen lányokkal erőszakoskodni, mert elég visszanézni a térfigyelők felvételét és máris lebuknak.
Azt sem értem ezzel együtt, hogy miért nem lehet a XXI. században mindenütt olyan kamerákat felszerelni a közterületekre, amik használható, részletgazdag képeket készítenek. Olyanokat, amelyeken a vandálok arca felismerhető. Abban a korban, amikor hódít a HD és az ultra HD még a legkínaibb felvevőkben is, ez igazán nem okozhatna gondot.

Vagy esetleg olyanok a törvényeink, amelyek eleve arra késztetik a térfigyelők kihelyezőit, hogy a kamerákhoz írt számítógépes program már önmaga homályosítsa el, kockázza ki a felvételeken szereplők arcát? Mert a képmáshoz fűződő jog, a személyiségi jog nem teszi lehetővé, hogy a digitális szemek felismerhető fotót készítsenek a rablókról, vandálokról? És a bűnözőknek alapból sérelmi díj jár, ha nyilvánosságra kerül a fotójuk? Ez így persze rendben lenne, ha a bűnözőket kellene megvédeni a tisztességes emberektől.

De ha mégsem a joggal van probléma és mégsem az előírások miatt homályosulnak el a sasszemek felvételei, akkor ideje lenne fejlesztésekbe fogni. Mert kicsit komikus ez a némafilmek korát idéző minőség, amit tisztelet a kivételnek, sok kamera produkál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl a fólián

Jó hír, hogy biztosan tudhatjuk: a szaktárca közleményét nem trafikgyőztesek fogalmazták. Tovább olvasom