Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Sári néni szerencséje

Magyarországon az időskori létbizonytalanság kezelése egyre sürgetőbb feladat.
A 93 éves Sári néninek 110 ezer forint a nyugdíja. Ezt kell beosztania. Nem könnyű. Pedig ő még igazán szerencsés, mert a magyar nyugdíjasok több mint felének mindössze 50 és 99 ezer forint közötti a jövedelme.

Vessenek rám követ, mert én mégsem őket féltem. Sári néninek ugyanis igaza van: „Az idős emberek megtanultak bánni a pénzzel." Tudnak spórolni és az igényeiket a lehetőségeikhez igazítani.

Sokkal inkább azért aggódom, lesz-e, aki kitermeli a következő, jóval kényelmesebb generáció nyugdíját? Milyen öregkor vár azokra, akik 10, 20 vagy 30 év múlva kezdenék el a megérdemelt pihenést? Van ugyanis egy egyre növekvő társadalmi réteg, amely nem ismerte meg a munka ízét. Generációk nőnek fel náluk úgy, hogy nem látják munkába menni a szüleiket. A másik oldalon pedig a legtehetségesebb, legszorgalmasabb fiataljaink igen jelentős része külföldön keres és talál munkát.

Kézenfekvő a kérdés: képesek lesznek bennünket eltartani az itthon maradottak? A kilátások egyáltalán nem kecsegtetők. A lakosság közel fele úgy véli, nem, nem kap majd annyi nyugdíjat, amennyi elegendő a megélhetéshez. Még a közepes és a magas jövedelműek is aggódnak a nyugdíjaséveik miatt. Bizonytalanok, hogy lesz-e pénzük a megfelelő egészségügyi kiadásokra. Nem folytatom a sort és nem részletezem a jelenlegi nyugdíjrendszer hibáit. Egyértelmű, hogy Magyarországon az időskori létbizonytalanság kezelése egyre sürgetőbb feladat. Így hát őszintén mondom: Sári néni még igazán szerencsés.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két sarok

Még mindig akad elég kéz, hogy a törülközővel legyezze, önként jelentkező, aki a fogvédőjét mossa. Tovább olvasom