Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rózsák menete

Lélekben százmilliók vonulnak velük együtt, gyásszal, haraggal, aggodalommal és együttérzéssel teli szívvel.

Az egyik képen a tömeggyilkos merénylő önelégült arccal, dagadó mellel ül a rendőrségi autóban. A másikon százezres tömeg. Mindenki rózsát tart a kezében. Egy emberként mozdulnak, virágot emelnek a magasba, az áldozatok előtt tisztelegve, a szélsőséges erőszak ellen. Lélekben százmilliók vonulnak velük együtt, gyásszal, haraggal, aggodalommal és együttérzéssel teli szívvel.

Az Utoya-szigeti merénylet után biztosan világszerte felerősödnek a viták arról, hogy vissza kell-e állítani a halálbüntetést ott is, ahol már régen eltörölték. Norvégia a rózsák menetével demonstrált, döbbenetes erővel.

Ez a fajta kiállás sokkal hamarabb lefagyaszthatja az átszellemült, sátáni vigyort a Breivik-félék arcáról, mint a legszigorúbbnak tartott ítélet. És ez a fajta kiállás biztató jel arra, hogy Norvégia a sokkoló merényletek ellenére is „megőrzi demokratikus társadalmának nyitottságát" és „úgy segíti a bevándorlók beilleszkedését, hogy azoknak nem kell feladniuk kultúrájukat".

Ilyen szörnyűségnek, mint a norvégiai terror, nem szabad megtörténnie többé. Minden kormányzat szembesülhetett most azzal, hogy szigorúbban kell fellépni a szélsőségek, az idegengyűlölet ellen. És mindenki rádöbbenhetett arra, hogy nem lehet közömbös, ha saját környezetében, lakóhelyén az elmebajszerű radikalizálódás jeleit látja.

Breivik nyílt tárgyalást szeretett volna, hogy ezzel teljesítse be ördögi tettét. Hogy elérje, amit akart: nyíltan, egyenruhában hirdethesse tébolyult eszméit a világnak. De ez a szélsőséges tömeggyilkos nem kaphat több nyilvánosságot, ez így van rendjén.

Ha nem nyilvánítják elmebeteggé, ha a magánzárkájában szembesítik azzal, amit tett, és magára hagyják démonaival, elszigetelten, talán megbűnhődik. És a bíróság ítélete mellett születik egy másik is, amit Breivik hoz önmagára.

Viszont a gyászolóknak már nem hozhat megnyugvást semmilyen ítélet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedül Amy

Talán már most szervezik azt a jótékonysági koncertet, ahol még többen, még nyálasabb szavakkal… Tovább olvasom