Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Rossz üzenet

A mi korosztályunk számára a határok nélküli Európa a szabadság jelképe.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy múlt heti meghívója felvillanyozta a kedélyeket. Ebben a magyar fizetőeszköz cseréjével kapcsolatos tájékoztatót harangoztak be. Mivel a meghívó részleteket nem tartalmazott és ott volt egy egész hosszú hétvége, megindult az „agyalás". Szerkesztőségi cikkek sora firtatta, hogy átfogó csere lesz, vagy csak részleges, és egyáltalán miért van szükség rá?

Hétfőn aztán megkaptuk a választ és nagyjából a kedélyek is lecsillapodtak. Nem lesz tehát új szimbolika, az MNB a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot újítja meg 2018-ig, s újratervezett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A nemzeti bank azt is mondta, a gépek biztonságos működtetése szempontjából is fontos, hogy meg lehessen különböztetni egymástól egy színezett papírlapot és egy valódi bankjegyet. Ráadásul a mintegy 15–20 milliárd forintos gyártási költség hatvan százaléka a jelenleg forgalomban levő címletek utángyártása esetén is felmerült volna.

Minden logikus, én mégsem örülök a megújuló forintnak. Azért nem, mert ez a lépés jelzi, hogy az euró magyarországi bevezetése igen távoli. Hiába magyarázzák, hogy készpénzszakmai döntésről van szó, nem pedig az ország monetáris stratégiájának változásáról, számomra ez rossz üzenet. Az eszemmel tudom, hogy a három százalék alatti államháztartási hiány, a tartósan két százalék alatti infláció és a GDP-arányos államadósság hatvan százalék alatt tartása az euró feltétele, a lelkem mégis háborog. A mi korosztályunk számára ugyanis a szabadság jelképe a határok nélküli Európa. Ennek pedig igen fontos eleme a stabil, közös pénz, ami az anyagi biztonságot szavatolná.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két százalék

NATO-tagságunk sem csupán bokréta a nemzet kalapján. Tovább olvasom