Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Rekviem egy törpecickányért

Elcsapott énekesmadarak ezrei hevertek az útpadkákon, sünök százai az aszfalton.
Jó volt vasárnap Sopronban lenni és végigkerekezni a városon ezer sportos olvasónkkal, kicsikkel-nagyokkal. Nem lehetett ingerült szót hallani, nem volt tülekedés, a résztvevők vigyáztak egymásra, az autósok türelmesen vártak egy-egy kereszteződésben, a rendőrök, polgárőrök jól szervezetten segítették a menetet. Sopron bringára szállt. Köszönöm, hogy ott lehettem a sok lelkes kerékpáros között.

Érdemes gyakran használni a biciklit, nemcsak azért, mert jót tesz az egészségnek, hanem mert egészen más szemszögből láthatja a világot az ember nyeregben ülve, mint amikor autóval hajt. Csak egyetlen különbséget emelnék ki a sok közül.

Autósként talán észre sem vesszük, hogy milyen sok állat útját keresztezzük, miken hajtunk keresztül, miket pusztítunk el éppen. Egy termetesebb bogár koppanása a szélvédőn esetleg már meghaladja az ingerküszöbünket, de azt már biztosan nem észleljük, ha szétlapítunk egy túloldalra igyekvő törpecickányt.

Amikor egyetemista voltam, körbekerekeztük az országot. Máig él bennem a keserű emlék. Elcsapott énekesmadarak ezrei hevertek az útpadkákon. Szétlapított sünök százai az aszfalton. És amerre mentünk, élőhelyektől függően változtak a gépjárművek áldozataivá vált fajok. Egy termőföld mellett például rengeteg hörcsögöt gázoltak el, a vizes biotópok mentén számtalan béka, csúszómászó maradt az utakon. Az elütött rókák, macskák már a vezetőülésből is látszanak, de kerékpárra kell ülni ahhoz, hogy a gépjárműpark okozta teljes pusztítást átérezhessük.

Aztán az autóval folytathatjuk az oktalan cickányvadászatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi dolog

Persze hogy nem Navracsics személye és alkalmassága volt a valódi kérdés. Tovább olvasom