Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Régi vágás

Vállalkozó. Nem dicsekszik. Dolgozik. Megköveteli a munkatársaitól is. Jövőre dupla fizetést ígért nekik. Nem szájkaratés, betartja a szavát. Hárommilliárdos forgalma és közel másfél száz munkatársa teszi lehetővé, hogy VIP-ügyfél legyen egy banknál. Ez eddig még semmi különös. Az azonban igen, hogy elérte, minden egyes alkalmazottja VIP-elbírálást kapjon a pénzintézetnél. Sőt. Amíg nála dolgoznak, a kölcsöneikre a kamatok finanszírozásának egy részét is átvállalja. Ráadásként pedig egy személyi bankárt is felvett félállásban, hogy segítse a befektetéseit. Majd menjen az üzembe, és ha valakinek pénzügyi problémája van, ott segítsen!

Átélte a rendszerváltást, elfogadja a privatizációt, a nagy vagyonok kialakítását, amikor gazdasági erőre kaptak a kerekasztal lovagjai. Ezen sem lázong, dolgozik, gondolkodik és cselekszik. Vallja, a Magyarországra beáramló tőkét meg kell becsülni, hozadékát ki kellene használni. Létrehozni azokat a vállalkozásokat, melyek akkor is itt dolgoznak majd, ha a világ pördül, és a nagy termelőkapacitások arrébb sátoroznak le.

Ennek nyomát még nem látja, de sebaj. A jó vállalkozó előre gondolkodik, és ha teheti, maga lép. Ő például Nyugaton próbál viszonthódítani. Régi vállalkozásokat keres, amelyek családiak, akárcsak az övé, és nem szeretnének már bővülni. „Megvásárolom őket, kisöpröm a telephelyüket, megtartom a márkaképviseletet, és itthon, Magyarországon gyártom majd a jól csengő névvel tovább a terméket."
A gazdaság recesszióban, de ő fejleszt és ettől fejlődik is. Ez az igazi unortodox megközelítés. Nem dumálni, cselekedni.
Búcsúzom tőle. Nagy a gyárudvar. Nézem, sok a parkolóhely. Észreveszi. „Itt nagy hely van. Annak örülök, ha ez tele van műszakidőben a munkások autóival. Az a jó, ha sok jó autó áll itt. Legyenek drágák. Szeretem, ha a munkásaimnak jól megy. Én a munkánkkal profitot termelek. Nem szégyellem. Továbbadnom nem kellene, hiszen a kialkudott bér az bér. De nem tudnék úgy dolgozni, hogy azoknak, akik velünk vannak, ne jutna belőle. Ilyen vagyok. Lehet, ez régi vágás. Ám az is tény, ha rosszul csinálnak valamit, el is zavarom őket."
Gondolkodom. Régi vágás. De lehet, a jövő új lehetősége. Az extra-extra-extraprofitok korát és a lassú elszegényedés korát éljük. Együtt. A kép egyelőre elég komor, de vannak fáklyagyújtók. Mint a vállalkozó. Hitet ad: azok, akik felelősséggel és lehetőséggel, tudással bírnak, nem engedik el a többiek kezét. Együtt mászni ki a gödörből nehezebb, de sokkal emberibb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomgyár

Tovább olvasom