Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rasszizmus?

Fél dollárba fogadok, hogy a színes bőrű amerikai rapénekesnek, 50 Centnek fogalma sincs, mekkora reklámot csinált a Negro cukorkának. Magyarországon járva ugyanis lefotózott néhány csomagot egy bolt polcán, s mint lassan minden, ez a kép is egy internetes közösségi oldalra került. A sztár azt írta hozzá: „Na szép. Nézzétek, mit találtam Európában!"

A „negro" szó ma már a színes bőrűek számára pejoratív értelmű, így érzékeny lelkű amerikaiak persze „lerasszistázták" a magyarokat. Ráadásul a torok kéményseprőjét egy kötéllel a nyakán küszködő néger férfinak nézték a csomagoláson. Ki is akadtak: „imádják a stílusunkat, miközben megpróbálnak elpusztítani és állatokként kezelnek minket", „az európai fehérek nagyon rasszisták", jöttek a kommentek, volt azonban, aki poénként fogta fel („láttam múltkor egy olyan rágót, amire az volt írva, hogy »white«: teljesen meg voltam sértve!", „nem tetszik ez nekem, viszont tudnék róla rappelni").

Aki esetleg nem tudná, a „legrasszistább termékek listájára" (igen, létezik ilyen) felkerülő Negro nevét a cukorka feltalálójáról, Pietro Negróról kapta. Üzenem a felháborodóknak, hogy a csomagoláson nem színes bőrű ember, hanem egy kéményseprő látható, s nem kötéllel, hanem „tisztítókeféjével" a nyakában, mondván, úgy tisztítja a cukorka a torkot, mint a kéményseprő a kéményeket.

Az Európai Rasszizmus és Idegengyűlölet Monitoring Központja szerint (bár saját bevallásuk szerint is az adataik nem egészen megbízhatóak) Anglia után a második helyre Németországot hozták ki, mint „legrasszistább" nemzetet, majd őket követi Franciaország. Vizsgálataik alapján – bár ezzel azért vitatkoznék – Magyarország Európa szinte legtürelmesebb és legbefogadóbb nemzete.

Mindenesetre nem lennék meglepve, ha a Miniszterelnökség azután, hogy Hugh Grantnek küldött tájékoztatóban nyugtatta meg az angol színészt a magyarországi médiaviszonyokról (ha végül kinyomozták a címét), most a rappert is lehűthetné a hazai rasszizmus állapotait illetően. Hivatkozhatnak majd Fekete Pákóra, Kembe Sorelre vagy éppen Joshi Bharatra, vagy a sportoló Carlos Perezre, vagy a fent említett kutatásra.
Egy biztos: ezek után 50 Cent európai turnéján egy országban biztosan nem lép fel: Montenegróban.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. szeptember 01. 20:58
    „Az emberi butaság kultúrtörténete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nevük Bond

Tovább olvasom