Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Puzsér böfögésének margójára: biztosan okosabb-e az orvostanhallgató a postásnál?

A két világháború között a magyarországi választások során egy tanár voksa többet ért mint egy lakatosé - valóban ezt kívánja újra Puzsér Róbert?


Az olvasói hozzászólásokról, egészen pontosan az anyázó kommentekről tartottak konferenciát a minap Budapesten. Tekintettel, hogy a kisalfold.hu olvasói között nincsenek hőzöngő vadbarmok - legfeljebb néhány megtévedt bárány, akiket moderátoraink folyamatosan "kezelnek" -, foglalkozunk inkább Puzsér Róbert következő kijelentésével.

"Az általános választójog megbukott. Nem tartható ugyanis, hogy ugyanannyit ér Sólyom László és Szalacsi Árpád szavazata" - találta mondani a kritikus. Aki ismeri a magyar választójog huszadik századi történetét, tisztában van vele, hogy a Puzsér által emlegetett elképzelés több mint két évtizeden keresztül rögvalóság volt.

Friedrich István miniszterelnök 1919. november 17-én kibocsátott rendelete ugyan még széles körű, titkos, egyenlő, kötelező és nőkre is kiterjedő választójoggal ruházta fel az ország lakosságát.

Az 1921 áprilisában hatalomra kerülő Bethlen-kormány egyik alapvető célkitűzése azonban már az volt, hogy a városi és falusi középrétegek befolyását visszaszorítsa, a történelmi elitét pedig a lehetőségekhez képest minél teljesebb mértékben visszaállítsa.

"Bethlen István 1922. március 2-án közzétett rendeletével leszűkítette a választásra jogosultak körét. A szavazópolgárok száma így együttesen mintegy háromnegyed millióval, azaz három millióról két és negyed millióra csökkent. A választójogától megfosztott állampolgárok többsége - körülbelül 550 ezer fő - nő volt.

Csak az elemi népiskola hatodik osztályát elvégzett harminc éven felüli nők rendelkeztek szavazati joggal. A férfiak esetében a rendelet elégnek tartotta az elemi iskola első négy osztályának az elvégzését és a 24 éves alsó korhatárt, de legalább tíz éves magyar állampolgárságot kívánt meg" - olvasható Romsics Ignác történész a Rubiconban megjelent tanulmányában.

Ráadásul 1938-ig a magyarországi választások nem voltak titkosak, az egész rendszer machinációs kiskapuk tömkelegét tartogatta. S akkor azt meg sem említettük, hogy egy tanár voksa jelentősebb súllyal esett latba a szavazatok összegzésénél, mint egy lakatosé vagy ácsé.

Jó eséllyel tucatnyi tanulmányt ide lehetne citálni azt bizonyítandó, hogy a diplomák számából nem következik automatikusan adott ember széleskörű műveltsége, magas értelmi (IQ) és érzelmi intelligenciája (EQ).

Inkább idézzük meg a Legyen Ön is Milliomos történetének egyik legsikeresebb játékosát, Némedi Józsefet, aki békéscsabai postásként 20 millió forintot vitt el a műsor kasszájából.

Ezzel szemben a "Maradj talpon" kedd esti adásában az orvostanhallgató hölgy alig kétpercnyi játék után, banálisnak mondható feladvány után került a süllyesztőbe.

Említett példáinkból kiderül: általánosítani nem túl szép és okos dolog, főleg nem magát értelmiségének való egyéntől. Mindenesetre ha egyszer mégis visszatérne a húszas évek választókat kasztba soroló cenzusa, akkor nekem is lenne egy kérésem.

A Csillag születik zsűrijében Hajós András szava kétszer érjen többet, mint Puzser Róberté. Nem kérdés ugyanis, hogy kettőjük közül ki ért jobban a zenéhez.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. szekelyse50 2012. december 28. 19:23
  „Mindig is volt ,és lesz a le nem jegyzett kastrendszer.”
 • 33. DON 2012. december 17. 11:34
  „Ugye nem gondolja a cikk szerzője komolyan, hogy kereskedelmi csatornák műveltségi vetélkedője az emberek intelligenciájának mérésére alkalmas? Ha ezt komolyan mondja, akkor bizony tőle is nagyon hamar meg kell vonni a szavazati jogot, mert a globális elbutulás jelei rajta is megjelentek. Rendelkezhet valaki teljesen felesleges "rejtvényfejtő-tudással", amikor is fejből köpi az évszámokat, királyokat uralkodásuk szerint, és egyéb lexikális dolgokat. De ha ezeket nem tudja rendszerszerűen felhasználni, nem tud párhuzamokat vonni (illetve ahogy e cikk szerzője tette téves következtetéseket von le), akkor annyit fog csak érni, mint a könyv a polcon. Egy könyv pedig, mint tudjuk, nem szavazhat. Rosszak a felsorolt példák, melyekből csak rosszra következtethetett a cikk szerzője.”
 • 32. cseppek 2012. december 15. 15:21
  „Az, hogy legalább 10 évnyi magyar állampolgárság kelljen a szavazati joghoz, maximálisan támogatnám.”
 • 31. Túrabakancs 2012. december 14. 23:02
  „zakarias3!
  Míg az én írásaimmal kapcsolatban többször sokan egyetértenek, addig a te tőmondatos fikázásaidat csak
  azok a személyek részesítik előnyben, akik azon az értelmi színvonalon tengetik szánalmas életüket,
  mint te. Bármit írok, te belekötsz. Emiatt vagy szánalmas egyén. Lesz nálatok Karácsony? Tudod hogy mi az
  egyáltalán? Súgjak?
  Sünöcske!
  Köszi! :)”
 • 30. kokolorbi 2012. december 14. 22:30
  „16. tricse 2012.12.13. 18:24
  Akikről túrabakancs beszél, azok általában a mi adóinkból befizetett segílykéből vásárolnak, vagy csak egyszerűen "megélhetési bűnöznek" (ami tudvalevő libsiknél ez nem bűn). Valahogy ők azért nem fizetnek adót.”
 • 29. kokolorbi 2012. december 14. 22:22
  „7. Túrabakancs 2012.12.13. 17:08
  Az előző hsz-met úgy írtam, hogy nem olvastam el egyetlen kommentet sem. érdekes, hogy én is hasonlót írtam, csak más szavakkal.”
 • 28. kokolorbi 2012. december 14. 22:17
  „Jancsó Miklós után szabadon: Puzsér? Az meg ki a <moderálva>?

  Nem az a kérdés, hogy egyik szavazat többet ér-e mint a másik, hanem az, hogy az egy konzerven megvett "szavazó" egyáltalán tudj-e hogy kire, vagy mire szavaz?”
 • 27. állampógár 2012. december 14. 17:31
  „Mégis miféle cím ez?”
 • 26. Mankapunka 2012. december 14. 13:41
  „Melyik cikk zakariás? Mire én feljövök ide,már azt sem tudom,hol vannak a tegnapi cikkek.”
 • 25. zakarias3 2012. december 14. 09:11
  „23.Még adós vagy azzokkal a válaszokkal,amiket feltettek neked a múlt héten!Még figyelmeztettek is rá,de csak kussoltál!Úgy látszik kényes témáról kérdeztek és ilyenkor csak hallgatsz!”
 • 24. mazsi 2012. december 14. 05:27
  „Beszél itt mindenki össze-vissza .nehogy azt higgye itt bárki hogy az erdélyi magyarok itt fognak szavazni!!! MEGMUTATTÁK A romániai választáson hogy mennyire szeretik a felcsúti pufit!!! Még valamit ...érdekes,a burgenlandi magyarokhoz miért nem látogat el a mi MICINK??????”
 • 23. Mankapunka 2012. december 14. 00:40
  „zakariás Kitagadnak a nickneveid,hogy mindig másikról írsz?”
 • 22. AntiFricc 2012. december 13. 22:27
  „Hajós ért a zenéhez? Háááááhááá :D Ez jó. Az ő "zenéje" számomra ricsaj. Förmedvény. Gyakorlatilag kibírhatatlan.”
 • 21. AntiFricc 2012. december 13. 22:26
  „15
  Teljesen egyetértek!

  Ezen nem felháborodni kell Balázs, hogy valaki ilyet kimond, hanem gondolkodni.

  Azt bírom ebben az országban, hogy ha valaki kicsit igazat mond, akkor azt pellengérre kell állítani, lefokozni, ellehetetleníteni.

  Bárcsak a 30-as években élnénk...”
 • 20. mekkmester 2012. december 13. 19:55
  „mondjuk amikor valakinek az ajánlószelvényes (kopogtató cédula) jelölése megvehető egy 3% alkohol tartalmú sörnek nevezett italért, ergo az "x"-et két sörért oda húzza ez után, ahová "kell", na ilyenkor megértem a Puzsérhoz hasonló megnyilvánulásokat és véleményeket...”
 • 19. zakarias3 2012. december 13. 18:45
  „Sünöcske! A cimzett kapcsolja fel a világítást!De felesleges ,nála nem használ.”
 • 18. Sünöcske 2012. december 13. 18:30
  „13. zakarias3 2012.12.13. 18:03

  Kapcsoljad fel a világítást, és máris nem lesz sötét!

  Túrabakancsnak igaza van!”
 • 17. Sünöcske 2012. december 13. 18:28
  „4. Lobbo71 2012.12.13. 16:05
  "Nem iskolához kell kötni, hanem befizetett adóhoz."

  Na az cseszne be!
  Idejön a sok metélt, dugig pénzzel, adóznak ezerrel, és máris szavazhatnak? Egy frászt!”
 • 16. tricse 2012. december 13. 18:24
  „Leegyszerűsítve a dolgot,ha van egy család és nagy döntés előtt állnak ami mindnyájukat érinti akkor az asszonynak kuss a neve ha nem dolgozik és nincs jövedelme?
  Mert ugye,hogy a szomszéd meg a haverok meg a nagybácsi ne szóljon bele,ha egyszer nem ott lakik közös háztartásban az oké!
  Az asszony főz,mos,takarít,gyereket szül és nevel az ugyebár nem számít?
  Na ezt ha felnagyítjuk,a határon kívül élők ne szóljanak bele,de aki itt Magyarországon él életvitelszerűen azt nem igazságos kizárni csak mert nem dolgozik és nem fizet adót! Jelzem olyan nincs,hogy valaki nem fizet adót,mert mindenki fizeti amikor a boltban vásárol,amikor befizeti a csekkeket stb.! Az ÁFA is adó! És nem is kevés! Mondhatni több az áfa összege havonta amit befizetünk mint a fizetés utáni adó! Akkor meg?”
 • 15. Nooormális? 2012. december 13. 18:18
  „No lám csak!
  A tolerancia bajnokai nem tolerálják a másfajta véleményt. Ha jobban belegondolunk, Puzsér "böfögésében" sok igazság van. Én a szavazólapokon feltennék 6-7 egyszerű kérdést, aki felét nem tudná helyesen megválaszolni, annak érvénytelen lenne a szavazata.
  Kedves Szeghalmi Balázs! Az ön irományát elnézve, a történelmi és egyéb általános műveltséggel kapcsolatos kérdések közé be kellene tenni egy helyesírásra vonatkozó kérdést is.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzó szavak

Zöld Péternek mindig és mindenre volt egy frappáns, találó idézete, mondása. Tovább olvasom