Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Puttony

A formális logikán alapuló következtetés tézise tehát: a Mikulás létezik.
A felnőtté válás evolúciója a Mikuláshoz való viszonyunkat négy alapvető szakaszra osztja: amikor elhiszed, hogy van Mikulás, amikor már nem hiszed el, hogy van Mikulás, amikor te vagy a Mikulás és amikor úgy nézel ki, mint a Mikulás.

Körforgássá attól válik a folyamat, hogy aki deres szakállal és görögdinnyehassal belenéz a tükörbe és felfedezi hasonlóságát önnön arcképe és a gyermekek jótevője között, újra elkezdi hinni, hogy van Mikulás. A formális logikán alapuló következtetés tézise tehát: a Mikulás létezik. Magam is ismerek jó néhány olyan fickót, akik álruhás ősz-sörhasú Mikulásként élnek közöttünk és azonnal hárítanak, ha érzik a leleplezés veszélyét és kikéremmagamnak-tiltakozásba kezdenek – a kis hamisak.

Zsák, zsák, teli zsák, piros alma, aranyág. Nem ébredt ma reggel gyermek az országban, aki ne dalolná el örömében minden magyarok Télapó-dalát a hósubáról, jégcipőről és lengő szakállról. Nincs olyan vásott aprónép, akinek ne jutna egy-két cukorka a csizmájába és nincs olyan, aki ne fogadna angyali jóságot, ha magához inti a piros ruhás és szembesíti a meg nem írt házi feladatokkal, összetört játékokkal, meg nem evett spenóttal.

A Mikulás kortól és nemtől függetlenül mint nagy testvér előbb-utóbb mindenkit megtalál. Ha nem ma, jövőre vagy azután. Nincs menekvés sem asztal alá, sem a mama szoknyája mögé. És kérdez: jó voltál? Minden ígéreted betartottad? Hazudtál? Segítetted a gyengét? Ápoltad a beteget? Nyújtottál békejobbot ellenséged felé? Alázattal adtál a nincsteleneknek? Megosztottad, amid van?

Az adventi csodavárás időszakában egyre nehezebb felnőttként örömöt és boldogságot varázsolni. Húzzuk azt a szánt már nem is szarvasként, hanem igásbaromként, de csak nem akar felemelkedni. A puttony pedig telik. Ahogy a dal mondja, van benne alma is, arany is, meg ág is. Ez utóbbiból a legtöbb. Egy részéből virgács készül, a maradék húzza. A szegény embert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haza a mélyben

Láthatatlanok, akik napi gondokkal küzdenek, akiket agyonnyomnak a közüzemi díjak meg a… Tovább olvasom