Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Puskás Öcsi álma

„Puskás Öcsi álma teljesülne, ha születésének nyolcvanötödik évfordulóján a róla elnevezett, addigra megújuló stadionban rendeznék az Európa-bajnokság döntőjét" – imigyen szólt Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter öt éve, nem sokkal azelőtt, hogy kihirdették, a lengyel–ukrán páros rendezheti a 2012-es EB-t. Hivatalosan soha nem tették közzé, de állítólag a magyar–horvát kandidálás egyetlen szavazatot sem kapott.

Azóta az egykori Népstadionon a romlás további jelei mutatkoznak, és nemhogy futballszentéllyé nem alakítják, inkább mindörökre száműznék belőle a labdát, hogy olcsóbb megoldásként atlétikai aréna legyen belőle.
Mondjuk ez a legkevesebb, ami rosszabb lett itthon 2007 óta. Az akkori időkből emlékszem Gyárfás Tamás egyszerre napbarnított és sápadt arcára, összeesküvést gyanító, haragos tekintetére. Gyárfás a hazai pályázati bizottság elnöke volt, és sokakkal együtt biztosra vette, hogy a legjobb kandidatúra, azaz a miénk lesz a befutó. Utólag még az is kiderült, hogy a cardiffi döntés előtt Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke az MLSZ-ben azt mondta: 9–3-ra nyerünk, s hogy köztünk meg az olaszok között dől el a rendezés sorsa (eszerint a spanyol voksot Dunai Antalnak, a ciprusit és a törököt Mészöly Kálmánnak, a többit az elnököknek ígérték meg).

A varsói nyitómérkőzéssel holnap megkezdődő EB sorrendben a tizenharmadik nagy torna lesz, amelyre a magyar labdarúgó-válogatott nem tudta kvalifikálni magát. De az igazán elszomorító nem ez, és nem is az, hogy hazánk lemaradt a rendezésről – hanem hogy hova jutottunk öt esztendő alatt. Uramisten, 2007 tavaszán még teljesen hihető volt, hogy a mi pályázatunk ítéltetik a legjobbnak, hogy hatvan hónap alatt stadionok, utak, szállodák sorát építjük meg, és elsőrangú szervezéssel rukkolunk elő. Orbán Viktor 2002-ben még hajszál híján sikeres választási kampányának központi üzenetévé emelhette, hogy Budapest indul a 2012-es nyári olimpia rendezési jogáért; sokan érveltek a terv realitása mellett, és megvalósíthatósági tanulmányában a PricewaterhouseCoopers sem írt lehetetlen küldetésről. Engem tíz éve egy álláspontom miatt még számon kérően felhívott az MLSZ egyik vezetője, mert 2008-as házigazdai esélyünkről úgy fogalmaztam, arról „a Kádár-érában azt mondták volna: akkor lesz nálunk foci EB, amikor a Lenin-szobor lépést vált".

Nem venném magamnak a bátorságot, hogy kitaláljam, mikor teljesülne Puskás Öcsi álma, de azt hiszem, annak azért örülne, ha fejlődő, magabiztos, jókedvű országban élnének honfitársai – ettől azonban ma legalább olyan messze vagyunk, mint az EB-rendezéstől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld-lila foltok

Tovább olvasom