Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Primőr

Életre keltek a gyümölcsösládák a nyár ígéreteivel, de a krétaszámok még négyjegyűek vagy darabra taksálnak.

A felnőtté válást meg lehet határozni fejlődéslélektanilag, jogilag, a keresőképességgel, a szülői ház elhagyásával, menyegzővel, az első kocsi vagy intimbetét megvásárlásával, „azzal” a szerelmes éjszakával, és még számolatlanul sok életeseménnyel. Történt, ami történt, egyszer csak felnőttünk.

Akkor gyerekeskedtem, mikor vasárnap délután megnyomtuk a kaputelefont a lakótelepen és beleszóltunk: „Felmehetek?” Kupacban ültünk gyerekheverőkön és órákon át beszélgettünk, de leginkább úgy nyihogtunk, hogy a szülők néha bemordultak. Így lestünk bele egy másik életbe, ami a sajátunkra is tanulsággal szolgált.

Évekig nem értettem, mikor végigvettük a családok vasárnapi menüjét – a húsleves és a tepsi süti között a kirántotthús-krumpli és pörkölt-nokedli alkotta a vetésforgót –, hogy barátnőm anyukájának miért a csirke szárnya és a sütemény széle a kedvence. Egyszer meg is kérdeztem, hogy „igaz, hogy a sült csirkéből a szárnyát tetszik a legjobban szeretni?”. A sütemény széle nem ütött szöget a fejembe, mert valami rejtélyes okból mi is mindig azt ettük meg először (függetlenül attól, hogy jöttek vendégek, vagy nem).

Ez a csirkeszárnyas história újra az eszembe jutott minap a sarki zöldségesnél, ahol már életre keltek a gyümölcsösládák a nyár ígéreteivel, de a krétaszámok még négyjegyűek vagy darabra taksálnak: eper, cseresznye, nektarin, sárga- és őszibarack.
A csábításnak nem is lehet ellenállni, kevesek tudják átlépni a kínálatot. Viccesen odaszól egy férfi éppen fizető ismerősének: „Sárgabarack? Sárgabarack? Nem mondom, jól megy...”

A replika nem váratott soká: „A gyerekeknek viszem, én ezeket a korán érő primőröket nem is szeretem.”
A felnőtté válás egy másik bizonyosságát is lelepleztem: a primőr bizonyos kor után elveszíti zamatát, úgy kapja vissza élvezeti értékét, ha egy szeretett személlyel etetjük meg.

Ezért lehet szeretni a csirkeszárnyat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyalóterem

Mást jelent az öt és fél év börtön 92 éves korban, mint hetvenévesen. Tovább olvasom