Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Presszing

Az egyéni szabadságjogokért aggódó Hillary Clinton Orbán Viktornak írt levelét még elfogadhatónak éreztem, a José Manuel Barroso jegyezte megkeresést – mely szigorú, gyakran számomra érthetetlen feltételeket szab az IMF-hitelért cserébe – már fanyalogva fogadtam, hogy aztán Nicolas Sarkozy levelét már az „azért már mindennek van határa" kategóriába soroljam.

A francia miniszterelnök ugyanis – többek közt – azért „ragadott tollat", hogy hivatalosan is tiltakozzon az Erzsébet-utalványok, az állami monopóliummá vált étkezési jegyek kibocsátása ellen. Persze nyilvánvaló, hogy a „kajajegyek" forgalmazására szakosodott francia cégek állnak a tiltakozás hátterében, de félek, Sarkozynek ennél sokkal fontosabb teendői is lennének saját hazájában. Levele udvarias, s aggodalma mellett a magyar kormány erőfeszítéseiről is szól, de elsősorban a francia vállalatok magyarországi nehézségeit (például még a pécsi vízműügyet) emeli ki.

Létezik a futballban gyakran használt angol kifejezés, a presszing,
vagyis visszatámadás az ellenfél térfelén. Úgy tűnik, egyes külföldi beruházók most ezt használják a magyar kormánnyal szemben. Kihasználva a munkahelyteremtés, a beruházás és a hitel égető(?) szükségét a legmagasabb európai politikai szinteket is bevonva próbálnak presszingelni, nyomást gyakorolni a magyar kormányra.

A végtörlesztés okozta veszteségük miatt a főszponzor bankok kiszáll(hat)nak neves hazai sportcsapatokból, s az IMF is még mindig csak lebegteti a kölcsönszerződés lehetőségét.

Anélkül viszont 300 forint az euró, 250 pedig a svájci frank – bár lehet, naivan várom, hogy a megállapodás után érezhetően csökken majd a lakáshitelre fordított havi összeg.

A nyomást persze a politikai és gazdasági szabadságharc jegyében hozott döntések váltották ki. Helyességük megítélése nem az én dolgom, s a közvéleményt is megosztja. Jól példázza ezt, hogy a végtörlesztésről kérdezvén két ismerősömet, egyikük – érezvén, hogy devizaadósságból jobb minél előbb szabadulni – kölcsönt kért családtagoktól, rokonoktól, s a kedvező árfolyamon visszafizette teljes tartozását. „Megkönnyebbültünk, de lenulláztuk magunkat, azt sem tudom már, kinek tartozunk, s még egy-két év kell, hogy mindent visszafizessünk" – beszélt a végtörlesztés „áráról". Egy pénzügyi szektorban dolgozó másik megkérdezett barátom szerint viszont óriási erkölcsi és anyagi károkat okozott az országnak a végtörlesztés.

Vasárnaptól a Tescóban is fizethetünk Erzsébet-utalvánnyal: David Cameron brit miniszterelnök fellélegezhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hofi van

Tovább olvasom