Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Precedens

A károsultaknak egy mentségük lehet.

Bő egy hete készülök álláspontot írni arról, hogy mennyire, khm, mondjuk úgy, furcsa és veszélyes módon fog megvalósulni a Quaestor-károsultak kártalanítása, erre hétfőn olvasom, hogy a Magyar Bankszövetség tulajdonképpen megfogalmazta helyettem. Nem tudom persze, hogy akkor is ilyen szálfaegyenesen állnék-e az erkölcsi talapzaton, ha nekem is egy ház ára lenne a Tarsoly-romok között, de így, külső szemlélőként a helyzet bántóan egyszerű.

A pénzügyi vállalkozás éveken át a szokásosnál magasabb – de laikusként nem teljesen irreálisnak tűnő – hozammal ígért befektetést. Abban nem vagyok biztos, hogy akik éltek a kecsegtető lehetőséggel, mindannyian tisztában voltak-e azzal, mennyivel nagyobb kockázatot vállaltak, de annyi odafigyelés elvárható volt tőlük, hogy mielőtt néhány millió forintot betettek valamely kötvénybe, elolvassák a normál betűmérettel szedett mondatot: sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektető-védelmi Alap garanciája nem vonatkozik rá. Ennek fényében mélységesen megértem azt a bankszövetségi véleményt is, miszerint „a csalókon kattanjon a bilincs, azonban a csaló brókerek tetteiért nem tartozunk felelősséggel".

A károsultaknak egy mentségük azért lehet: a Quaestor ügyleteit a felügyeleti szervek egészen március elejéig nem kifogásolták, sőt, engedélyezték, ami kelthette azt a téves képzetet, hogy a társasággal minden a legnagyobb rendben. Ebből a megközelítésből az Országgyűlés kártalanításról szóló döntése akár úgy is értelmezhető, mint figyelemelterelés az állami felelősségről. Ez persze csupán találgatás, az azonban biztos, hogy veszélyes precedens teremtéséről van szó. Lesznek még új időknek új Quaestorai, s a majdani vesztesek nyilván azt fogják mondani, hogy ők is kérik vissza a pénzüket. Így vagy úgy, a közösből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnös, fizess!

Mintha az ország összes bűnözője csakis sebesség- túllépő lenne. Tovább olvasom