Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Potyautasok

A középkortól például abban szeretjük megkülönböztetni magunkat, hogy itt már értéke van az emberi életnek.
Előzetes letartóztatásba helyeztek Argentínában egy hajóskapitányt, első tisztjét és a legénység öt tagját. Azzal gyanúsítják őket, hogy az Atlanti-óceánon való átkelés közben a tengerbe dobtak négy kongói potyautast.
Mint kiderült, az óceánjáró Kongóból Argentínába indult, de nem sokkal a horgony felhúzása után hét kongói potyautast találtak a fedélzeten.

Visszatértek a kikötőbe és partra tették őket, ahol a formaságok elintézése két napig tartott. Néhány nap múlva, amikor a hajó már négyszáz kilométernyire járt az afrikai partoktól, újabb négy potyautas került elő. A gyanú szerint összekötözték és a tengerbe dobták őket. Hazaszállításuk 120 ezer dollárba került volna az óceánjáró tulajdonosának. Ezek szerint úgy 25 millió forintot ért a négy ember élete. Azaz halála.

A sötétnek bélyegzett középkortól abban szeretjük megkülönböztetni magunkat, hogy itt már értéke van az emberi életnek. Nem lehet büntetlenül senkit sem megölni, megkínozni, megnyomorítani, megalázni. Ez persze mondjuk úgy, hogy az átlag, hiszen a szerencsésebb országokban már nincs „kövér ember", csak „testsúly terén kihívással küzdő", miközben akadnak még olyan pontjai a Földnek jócskán, ahol a hatalmon lévők élet és halál urai a szó szoros értelmében. Jobbára a szegényebb régiókban, a fekete kontinensen vagy Ázsiában működnek ilyen diktatúrák. De időben és fizikailag is közel esik a balkáni háború, ahol tízezrek haltak meg brutális, embertelen önkény nyomán.

Miféle normák, miféle értékítélet él azokban, akik ilyenre képesek? Miként lehetséges ez? Érthetetlen. Legalábbis én nem akarom megérteni. Azt viszont érteni vélem, hogy az ilyen állatias gondolkodás nem lesz csak úgy, hirtelen, magától. Az valamilyen folyamat következménye. Esetenként törvényszerű következménye. Apró, jelentéktelen vagy annak látszó szokások, nézetek, vélemények, megnyilvánulások képesek összeadódni és kegyetlen egységgé, akarattá és gaztetté válni.

Nos, ezért kell irtani az ilyen „apró" jellemhibákat. Emiatt kell csendre inteni a cigányozót, románozót, zsidózót. Ezért kell büntetni az állatkínzót. Ezért kell figyelmeztetni azt, aki nem látja az embert a hajléktalanban, a koldulóban. Még ha részeg, koszos és büdös, akkor is. Sőt, még azt is érdemes meggondolni, hogy miből csináljunk viccet és miből ne.

Nem mindig könnyű ez. Néha nagyon is nehéz. Tudom. De nem tehetünk mást. Lehetünk egyszer valahol mi is potyautasok. A legújabb korban.

Olvasóink írták

  • 2. SiLa 2013. augusztus 28. 10:47
    „Na megint az orbánfóbia!
    Nagy boldogság volt például, hogy az Ön, Önök , és az Én pénzemből kaptak segélyt olyan rokkantak, akik feketén dolgoztak, támogatva a gazdaságot és a költségvetést. A nyugati régióból sokan a szomszédba jártak át. Mutassanak még egy országot, ahol létszámarányosan ennyi rokkant volt!
    Szép napot!”
  • 1. Dwatson 2013. augusztus 27. 09:25
    „Nem kell a fekete kontinensre vagy Ázsiába menni,nálunk is hozott a kétharmados kormány a hajléktalanságot büntető törvényt,és elvette a rokkantnyugdíjakat,nincs statisztika róla hogy hányan menekültek öngyilkosságba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olyan helyzet

Székely László úgy látja: van egy ütőkártyánk, a hágai bíróság ítélete. Ne legyen igazam, de… Tovább olvasom