Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Pomádé

Unortodox eljárással elkészítenék a legszebb öltözetet.

Pomádéország urához furcsa szerzetek kértek bebocsáttatást. Elmondták, hogy különleges takács- és szabómesterek, akik unortodox eljárással elkészítenék a világ legcsodálatosabb öltözetét. A király kapott a felajánlkozáson, merthogy régi óhajtása volt olyan irányt szabni a dolgoknak, mellyel akár még történelmet is írhatna. Így a mesterek meg is kapták a munkához a pénzt, paripát, fegyvert. Ám a szövés-szabás előtt azt is kibökték, hogy a hacuka annyira különleges lesz, hogy szépsége kiveri az arra méltatlan ostobák, s a haza ellenségei szemét, s azt nem láthatják meg soha.

A kengyelfutók rögvest szerte is kürtölték, hogy micsoda nagy dolog van készülőben. Meg azt is, hogy az ostobák és az árulók ne is számítsanak rá, hogy ezt a csodát valaha is meggyönyörölhetik.

A tüsténkedést a palota népe, élén a királlyal, rendre meg is szemlélte. Majd a kancellár, a hoppmester, a főétekfogó, s minden rendű és rangú udvari népek híresztelték is ország-világnak ájuldozva-ámuldozva, hogy születőben van ám a csoda. Dicsérték a kelme színét, esését, tapintását, a szövés mintáit, a szabás korszakalkotóan új vonalait. Meg más efféléket. Így például, hogy ettől a szabadságharcos szövögetéstől, szabogatástól még az élet is olcsóbb lesz Pomádéországban. Állítólag mostanra a titkos kamarás ugyan már megelégelte a rongyrázást, de mivel hónapszám ki se dugja az orrát a kincseskamrából, s ritkán látni csak a sarki ábécében parizert vásárolandó, dohogását el is nyelik a palota vastag falai.

Viszont a nép örült a királyi műnek, s vágyva kívánták megtapasztalni az új köntöst. Egy aprócska zabszem ugyan volt a fenekükben, nehogy má’ kiderüljön róluk, hogy közülük csak egy is ostoba, netán honáruló lehetne. Egyedül a tiszta tekintetű udvari kiskukta nem látta még a királyt új öltözetében. Ő mit fog majd mondani, ha színről színre...?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válogatott elvek

„Ha csak egy ETO-mérkőzést is látott volna az elmúlt két évadban Pintérnél, akkor a passzív… Tovább olvasom