Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Piros hó

Ha már valóban úgy érzik az illetékesek, hogy mindent előre megmondtak, akkor saját magukat is figyelmeztetni kellett volna.

A jövőben a diákok azt hallhatják a belügyes kollégától: soha ne üljetek be idegen autóba, kivéve, ha a téli úton elfogy az üzemanyagotok és a segítség nem érkezik. Akkor viszont azonnal üljetek be egy idegen autóba. Vagy várjatok a következő este során is a megmentőre, akinek jelmezén egy nagy B betű lesz, B mint Belügyminisztérium.

Legalábbis lényegében ez állt a villámgyors kormányzati kommunikációt megtestesítő SMS-ben, amelyet gondolom, ön is megkapott tegnap, mintegy húsz órával azután, hogy az emberek ezrei elakadtak az autópályán.
Van, aki a meteorológiát hibáztatja, pedig végtére is a hideget, a havat, a szelet megjósolta. Valaki a katasztrófavédelmet vagy a közútkezelőt, a Volánt, más pedig egyszerűen a telet. Nekem is könnyebb lenne, ha ez utóbbin lehetne elverni a port, azzal a megjegyzéssel, hogy ha ilyen hófúvás köszöntött volna Pestre 1848 márciusának idusán, akkor most József-napi forradalomról beszélnénk. Így nem csoda, hogy sokan azt mondták, majd ha piros hó esik, akkor hisznek csak az előrejelzésnek, s szerintem nyilvánvaló, hogy az elhárítást végző szervek sem vették azt elég komolyan. Márpedig egy citromsárga figyelmeztetésből is gond lehet, ha készületlenül fogadjuk, s előfordulhat, mint csütörtökön is, hogy egy sima, mínusz kétfokos hidegben tükörjég fogad minket a 85-ösön.

Ez nagyobb baj annál, mint hogy az egyszerű átlagpolgár nem a meteorológia riasztási fokozataival kel és fekszik, s míg a pirosról legalább annyit hallott, hogy a „piros az tilos", az, hogy mi a narancssárga, már végképp ködös neki. Ezért lehet a katasztrófavédelem munkájával bármilyen elégedett is a belügyminiszter, az SMS egy napot késett. Ez a minimum, amit le kell szögezni.

S különösen vastagon húzom alá akkor, amikor mindent az autósok fegyelmezetlenségére vezetnek vissza, beleértve nyilván azokat is, akik egy napot töltöttek pohár víz nélkül, mert a segítség SMS-ben jött. Emellett egész egyszerűen hajukra kenhették az autósok, hogy a belügyminiszter szerint figyelmeztették őket, mert egyrészt ez nem lehetett elég széles körű, másrészt estére ők már rég valamelyik kilométerkőnél vacogtak.

Ne hárítsunk mindent másra. Ha már valóban úgy érzik az illetékesek, hogy mindent előre megmondtak, akkor saját magukat is figyelmeztetni kellett volna. Például arra, hogy sok ezer ember rostokol a farkasordító hidegben, s küldeni kellene néhány lánctalpas kocsit, amelyek létezéséről én is csak onnan tudok, hogy szűk napos késéssel elindultak. Miért nem csütörtökön? Vagy annak az autóbusznak a sofőrje, amely elakadt tegnapelőtt és tegnap délután még mindig vesztegelt a holtfáradt utasokkal, miféle figyelmeztetést kapott, hogy ne induljon el?

Vagy az utasoknak is SMS jött, hogy szálljanak át a legközelebbi buszba?

Meg „segítünk"? És hogy havazás várható, ne induljanak el autójukkal a sztrádán?

Olvasóink írták

 • 8. ISU 2013. március 17. 22:26
  „Azért elvártam volna a kormánytól, hogy köszönetet mondjanak a médiákon keresztül az önzetlenül segítőknek (külföldieknek, hazaiaknak egyaránt) mert nagyon is megérdemelnék és egyszer lássák már be hogy ők is tudnak hibázni, ami most még úgy néz ki, hogy megbocsáthatatlan.
  A médiákban, neten is csak a saját (hazugságukat) fényezésüket lehet hallani, olvasni ami egyáltalán nem szerencsés.Csodálkoznak, hogy az ellenzék bírálja őket és arra is válaszul pökhendi megnyilatkozásokat, vagy visszafelé mutogatást gyakorolnak.
  Az ilyen kormány hazánkat sem tudná megvédeni ezek szerint. A vezetőik akkor is külföldre menekülnének ?
  Lehet, hogy majd akkor is küldenek egy SMS-t, hogy a TEK elfoglalt védjem meg magamat.
  Köszönöm FIDESZ én ebből nem kérek.
  Hogyan lehetne ezután bízni bennük ?
  A tündérmeséket már csak a bábjaik hiszik el, ugyan még kevesen de köztük is vannak, akik már látják a valóságot.”
 • 7. oxana 2013. március 17. 17:53
  „Más országokban ilyen esetben a ´miniszterelnök azonnal a helyszínen lett volna. Mondom, más országokban.”
 • 6. tradermike 2013. március 17. 14:47
  „Hát igen, az az SMS az mindent leírt. Adott egy kormányzat, amelynek miniszterelnöke Brüsszelben magyarázza a magyar tündérmesét. Mivel nincs katasztrófahelyzet, nem jön haza. Helyettesei vagy Kézdivásárhelyen parádéznak, vagy elérhetetlenek. A belügyminiszter alig 20 óra késéssel reagál: egyfelől bejelenti, hogy mindenki hülye aki kocsiba szállt, másfelől 14ezer hófogoly maximum egy lokális nagygyűlés és semmiképp sem katasztrófahelyzet. Mivel nincs katasztrófahelyzet, zárolva marad az a 99mrd forint is, amit idei vis maior eseményekre tervezett be a költségvetés. Ehelyett a polgárok felajánlásaiból indult útnak étel, ital, üzemanyag, hómunkás, valamint saját éves költségvetésükből tűzoltó, rendőr, TEK, mentők. Sőt: szintén ingyen várták el a mobilszolgáltatóktól, hogy leadják a BM tartalmatlan nyugi-SMS-ét. Az ellenzék sárt dobál, a kormánypárt az út szélén hagy 4000 autóst és 2700 kamionost. Akárki akármit mond, a Fidesz ismét felrúgta a NER-t, "nem kicsit, nagyon". Mivel a hóban rekedtek között sok volt a külföldi (akik 30-45 perces autópálya-feloldáshoz vannak szokva), nagyon valószínű, hogy a dolgonak nemzetközi visszhangja is lesz.”
 • 5. miracle 2013. március 16. 21:44
  „A nyári gumikkal közlekedőknek azért kiszámláznám azt a kb fél-1 milliót, amibe egy-egy autó mentése került.
  Egyesek egyszerűen beteges kényszert éreznek arra, hogy +7,1 foknál kapát-kaszát elhajítva azonnal vágódjanak a kocsiba és irány a gumis. Akkor is, ha ez éppen február közepére esik. Április előtt akkor sem szabad lecseréltetni, ha márciusban 20 fok van, mert téli gumival 20 fokban még mindig ezerszer biztonságosabb, mint nyárival a hóban.”
 • 4. ISU 2013. március 16. 20:58
  „3. Bokk 2013.03.16. 19:59
  Sok mindenben egyetértek és elgondolkodtató, hogy ha az országot kellene megvédeni akkor is így elaludnának ?
  Lehet, hogy akkor is sms-t küldenének ? Nem szeretném, hogy engem így védjenek meg !
  Szégyen és gyalázat és még a mellüket is verik, meg önmagukat dicsérik.
  A lemondás csak a gerinces emberek módszere, a bábuknak nincsen ilyen.”
 • 3. Bokk 2013. március 16. 19:59
  „Egy ilyen helyzet kiszámíthatatlan. Az autópályán ragadók még délután megakadtak, elsőként nem a hófúvástól, hanem a tükörjégtől. Azt várni, hogy pikk-pakk ott lesz mindenhol a mentőosztag, erősen túlzó várakozás. Az is igaz, hogy néhány autós h*lye, nyári gumival vág neki a télnek. Az autópályán meg tolja, mert ott lehet, meg fizetett a matricáért, mindegy az útviszonyoknak. Így elég gyorsan sikerül nagy sort okozni, amit pikk-pakk befújt a hó.
  A másik oldalon viszont nonszensz, hogy egy egész éjszakán keresztül nem történik semmilyen tájékoztatás. Néhány helyi adó menti meg a sajtó renoméját. Az ok, hogy ilyenkor nehéz elérni az ügyfélszolgálatokat, de akkor legalább az egyirányú információszolgáltatásnak működnie kellene. Nonszensz, hogy összeomlik a webes rendszer, nonszensz, hogy az épp elérhető oldalon nyoma sincs a problémának. Nonszensz, hogy egy ilyen helyzetben, ahol talán a rádió a legkézenfekvőbb csatorna, nincs legalább negyedórás információszolgáltatás. Ugye a Kossuth rádió csak másnap délután jutott el ide. Az egyik legnagyobb bizonytalanság ilyenkor, hogy mi a helyzet, senki nem tud semmit és tudni szeretne. A legalább félnapos tehetetlenség egyértelműen vezetői probléma, amiért szerencsésebb történelmi fejlődésű államokban tuti lemond valaki felülről.”
 • 2. dsj 2013. március 16. 18:06
  „Vagy, hogy pl. a likócsiak látták el a 19-es csatlakozásának környékén megrekedt autósokat élelemmel, itallal, miközben a kivezényelt rendőrök ugyanott tétlenkedtek, hogy ugyanezen megrekedteket be lehetett volna hozni pl. az ETO Parkba, stb, stb. Pintér Sándor büszkesége önmagát minősíti, azzal együtt, hogy bizony nem kevés állampolgári butaság is benne volt a kialakult helyzetben. A "mentés" szervezettsége azonban biztos, hogy minimum elégtelen volt, ha ugyan nem bűntett!”
 • 1. háté 2013. március 16. 13:03
  „Valaki írt, hogy várja a garázsban az autóban a belügyminiszter további utasítását, mert nem meri elhagyni az autót!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretni valakit valamiér´

Egy szerény, magának való költő, egy népszerű, sportcsarnokokat megtöltő zenész szívében akkora lett… Tovább olvasom