Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Pirézek

Nem Szent István intelmei hatnak.

Magas labdát csapott le Orbán Viktor, amikor vasárnap Párizsban, a terrorellenes menet után kijelentette, Magyarország nem kér a gazdasági menekültekből, és Európának is így kellene tennie. A miniszterelnök minden hasonló esetben a hazai választóknak beszél, és cseppet sem érdekli, hogy a nyugati lapokban bírálják-e mondatait vagy sem; márpedig a tipikus hazai választó szintén nem kér a gazdasági – meg a másmilyen – menekültekből, tehát úgy érzi, a kormányfő az ő szívéből szólt. A magyarok nagyjából kétharmada 2006–2007-ben – ahogy azt a Tárki felmérése annak idején kimutatta – az amúgy nem létező pirézeket sem engedte volna be határainkon belülre. Felteszem, az arány azóta csak magasabb lett.

Orbán Viktor még három tényt biztosan figyelembe vett nyilatkozata előtt. Az egyik a Fidesz látványos népszerűségvesztése, amiből az ellenzéki erők közül eddig egyedül a Jobbik profitált valamelyest, márpedig a Vona-párttól és támogatóitól nem áll távol az idegenekkel szembeni keményebb fellépés szorgalmazása. A másik, hogy érdemi intézkedést sem kell tennie az államapparátusnak, mert a mostaninál szigorúbban már aligha lehet fellépni a menedékkérőkkel szemben: a legfrissebb, 2013-as adat szerint csak 2 százalékuk maradhatott. A harmadik: a mai Magyarországon nem Szent István – André M. Goodfriend USA-ügyvivő Twitteren megidézett – intelmei hatnak, hanem az a Trianonban is gyökerező félelem, hogy a nem magyarok bajt hoznak ránk.
Én mindenesetre nem örülök, hogy így áll a helyzet, az ugyanis azt jelenti, hogy mogorvább, befelé fordulóbb, bizalmatlanabb lett (maradt?) az ország az elmúlt 25 évben. Olyan, amely nem él annyira jól, hogy megengedje magának az idegenekkel szembeni nyitottság, türelem luxusát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárnap

Ha anyát elbocsátották az állásából, akkor valószínűleg pénze sem lesz, hogy bármit is megvegyen. Tovább olvasom