Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Petőfi kisujja

Fel fog nőni egy öntörvényű és dacos generáció, akik a hatalom fejéhez vágják majd, hogy bár ők már szabadságban születtek, mégis országként egy csődtömeget örököltek.
Elmosolyodott végre a tavasz, nem csoda hát, hogy ünnep közeledtén ez a már önmagában is boldogságot adó verőfény a régi márciusokat idézte meg bennem. Az izgatott kisgyereket, aki állva elfért az Eötvös parki Petőfi-szobor nagyot lépő lábai között, aki áhítattal akasztott nemzetiszínű szalaggal átkötött hóvirágcsokrot Sándorunk kisujjára. Aztán a gitáros kamaszt, aki barátaival tüntetőleg nemzetőrkarszalagot viselve énekelt ugyanott az ünnepnap közeledtén, imponálni akarva persze a kazinczys lányoknak is, egészen addig, amíg a rendőrök el nem zavarták.

Sok szép március 15. kavarog bennem, de idézzük most meg az 1989-eset, amikor először volt a forradalmi évforduló nemcsak tanítási szünet, de munkaszüneti nap is. Talán éppen ezért is, évtizedek után szintén először, százezres békés tömeg vonult az utcákra a fővárosban és vidéken, hogy szabadon ünnepeljen. Bár nem volt internet, mobiltelefon, és az állami média is erősen foghíjasan tudósított az eseményekről, valahogy mégis mindenről tudni lehetett. A hatalom még kapaszkodott saját magába, de az ellenzéki szónokok már szabad és független Magyarországról beszéltek. Követelték a pártállami örökség felszámolását, az orosz csapatok kivonását, a sajtó, a szólás, a lelkiismeret szabadságát, a sztrájkjogot, a méltányos közteherviselést, a közkiadások társadalmi ellenőrzését, az egyéni és csoportos kiváltságok megszüntetését, az emberhez méltó élet alapfeltételeinek megadását és még megannyi mást. Az utcákon kevés rendőrt lehetett látni, s azok is udvariasak voltak. Szinte minden ünneplőn kokárda volt, és összeölelkező ismeretlenek kívántak egymásnak szép március 15-ét.

Aztán korábban elképzelhetetlen tempóban gyorsultak fel az események, recsegni kezdtek a pártállam építményének eresztékei. Áprilisban feloszlott a KISZ, májusban a már beteg Kádárt felmentették vezető tisztségei alól, a Magyar Tudományos Akadémia rehabilitálta tudósait, akiket politikai okokból fosztottak meg tagságuktól, júniusban bejelentették az orosz nyelv kötelező oktatásának megszüntetését, s Nagy Imre újratemetésével eltemettük a múlt rendszert is. Majdnem olyan volt, mint egy forradalom.

A többit már tudjuk. Azt is, hogy mit adott és mit vett el tőlünk az elmúlt huszonkét év, hogy összeölelkező ismeretlenek ma miért nem kívánnak egymásnak szép március 15-ét. És ez a teljes magyar politikai elit felelőssége. Éppen ezért az ünneprontás szándéka nélkül, a tisztességébe belehalt Csengey Dénest idézve meg kell engednünk magunknak azt a luxust, hogy mindig úgy beszéljünk, ahogy helyesnek, igaznak tartjuk, mert tőle tudjuk, hogy van méltósága a kétségbeesésnek is. Jó lesz vigyázni ugyanis, mert ahogyan az ’56 után születettek sem hittek a rendszerváltás előtt azoknak, aki hazudtak nekik, most is fel fog nőni egy öntörvényű és dacos generáció, mondjuk a ’95 után születetteké, akik ugyanezt fogják mondani. A hatalom fejéhez vágják majd, hogy bár ők már szabadságban születtek, mégis országként egy csődtömeget örököltek, hogy pocsékba ment sok év és remény, ezért nincs tovább együtt haladás azokkal, akik egymásra vicsorogva választástól választásig csak a hatalmukat és magukat akarják folyton folyvást átmenteni. S vagy legyintenek és elmennek ebből az országból, mert már megtehetik, vagy megírják majd ők is a maguk 12 pontját. Aztán lehet értelmezni újra Radnóti Kis nyelvtanát: „Én én vagyok magamnak s néked én te vagyok, / s te én vagy magadnak, / két külön hatalom. / S ketten mi vagyunk. / De csak ha vállalom."

Az ünnepre való tekintettel itt most pontot teszek, a fülével pedig mindenki azt csinál, amit akar.

A magam részéről akasztok egy csokor hóvirágot Petőfi kisujjára.

Olvasóink írták

 • 8. RickCartman 2011. március 18. 22:58
  „ezért forog a sírjában szegény (illetve forogna, ha a Morvai ki nem ásta volna :D )”
 • 7. pancser 2011. március 18. 22:29
  „Ugyan már, cenzúrázásról beszélni? Az el nem mondott vers lenne a cenzúra. Írt Petőfi sok mindent, de nem volt az igazság letéteményese. Piros zászlókkal vonult volna harcba a Világszabadságért, akasztani akarta a királyokat(tárgyalás nélkül) a módosabb magyaroknak újfajta nyakravalót ajánlott. Nem választották meg követnek, elkeseredésében megírta az "Apostolt". Rossz katona volt stb. Az utókor romantikus hősként emlékezik rá. Ez természetes, de Petőfit nem cenzúrázták, csak összeválogatták az elmondott versszakokat. Egyébiránt anno 25 éve sokan a piros szín kedvelése és radikalizmusa miatt a költőt őskommunistának tekintették. Minden hatalom az ízlése szerint válogatott a nagy magyar költő alkotásaiból.”
 • 6. RickCartman 2011. március 17. 20:34
  „Petőfi forog a sírjában...annyian a szájukra vették már...most meg még ezek is...cenzúrázva...ekkora arcátlanságot!”
 • 5. Goldmund 2011. március 17. 19:51
  „Nocsak!
  A 12 pontot felolvasták? Ott elhangzott-e, hogy "Kívánjuk a sajtó szabadáságát és a cenzúra eltörlését!" ?”
 • 4. poorman 2011. március 17. 11:43
  „"Szabad sajtó!... már ezentul
  Nem féltelek, nemzetem,
  Szívedben a vér megindul,
  S éled a félholt tetem.

  Ott áll majd a krónikákban
  Neved, pesti ifjuság,
  A hon a halálórában
  Benned lelte orvosát.

  Míg az országgyülés ott fenn,
  Mint szokása régóta,
  Csak beszélt nagy sikeretlen:
  Itt megkondult az óra!

  Tettre, ifjak, tettre végre,
  Verjük le a lakatot,
  Mit sajtónkra, e szentségre,
  Istentelen kéz rakott.

  És ha jő a zsoldos ellen,
  Majd bevárjuk, mit teszen;
  Inkább szurony a szivekben,
  Mint bilincs a kezeken! "

  Nos ez az 5 versszak kimaradt a Múzeum-kertben tartott ünnepségen szavaló hölgy szájából!!!
  Teljes cikk itt:http://www.fn.hu//belfold/20110317/cenzurazta_petofit_fidesz”
 • 3. Dwatson 2011. március 16. 20:48
  „Azért az érdekes hogy ott volt a legszebb a hóvirág,ahol évtizedekig szedtük,és ott tűnt el ahol a favágók a hatalmas gépeikkel széttaposták,egyesekével 1m mélyen felszántották,tolólappal elegyengették,traktorra szerelt fúrógéppel mély gödröket fúrtak a csemetéknek,és ami még ezután is kihajtott azt a sorközműveléssel végleg eltávolították...”
 • 2. RickCartman 2011. március 16. 20:28
  „szálját 10 000,-forintért...ezt a hatásos záró mondatot át kellene még egyszer gondolni...”
 • 1. Dwatson 2011. március 16. 20:16
  „Csak nehogy börtönbe kerülj a hóvirág miatt ebben a fene nagy szabadságban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön mit gondol?

Aki ezeket a kérdéseket összeállította, nem szakértője a közvélemény-kutatásoknak. Tovább olvasom