Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Petárdák után

Elég nekünk a Financial Times minapi szerkesztőségi blogja, miszerint „Magyarország a saját lábába lő gazdasági értelemben, ráadásul géppisztollyal".

Nem is tudom, mit írhatnék most, hogy elhallgattak a trombiták, elmondtuk jókívánságainkat szeretteinknek, eldurrant minden petárdánk szokás szerint az éjjelen megint, s megittuk utolsó pohár pezsgőinket – már akinek jutott. Mert finoman szólva is dupla fenekű évet hagytunk magunk mögött, az összefogás éve után a megújulásét.

Hogy megújulásnak milyen volt, nem minősítem, érezte azt mindenki a saját bőrén. Ennek megfelelően rontson ünnepet vagy hurrázzon mindenki maga, rakja össze szájíze szerint a tavalyi évet, s döntse el, mit hozott neki. Örülhet vagy bánkódhat rajta, rosszabbul vagy jobban él, mint mondjuk négy éve, anyagilag és lelki értelemben, hiszen ahány élet, annyi helyzet, ahány meggyőződés, annyi hit, ahány ember, annyi ingerküszöb.
Egyébként is, azt tartja a babona, mindenki azt teszi majd az új esztendőben, amit tett az év első napján. Ennek megfelelően magam részéről sem szomorkodni, sem háborogni nem akarok, ugyanakkor elszomorítani vagy felidegesíteni sincs szándékomban senkit, noha, szó mi szó, azért jócskán lenne mivel. Csillagok háborújás fordulattal élve támadt tavaly zavar az erőben rendesen.

Szóval, bármilyen évet is hagytunk magunk mögött, a jövő sem kecsegtet pazar kilátásokkal, mert nem csak a csillagjósok jövendölnek globálisan (is) izgalmas esztendőt. Az ezoterikus portálok szerint 2012 tele lesz erővel és energiával, új lehetőségek nyílnak meg előttünk, de nemcsak a siker lehetősége hatalmas, hanem a kudarcé is. Kicsit komolyabb vizekre evezve, a dán Saxo Bank például, mely minden évben elkészíti tíz „hihetetlen" előrejelzését, most az összes európai tőzsde egyidejű bezárását, a piacok 25 százalékos esését, ötven európai bank államosítását, a svájci frank leértékelődését, duplázódó búzaárakat vizionál – többek között. Még jó, hogy rólunk, magyarokról nem jósoltak semmit, elég nekünk a Financial Times minapi szerkesztőségi blogja, miszerint „Magyarország a saját lábába lő gazdasági értelemben, ráadásul géppisztollyal".

Egy szó, mint száz, fogalmunk sincs, mit hoz a jövő. Csak annyi biztos, hogy új évet és új kezdetet, amiben a bölcsek szerint együtt lakik a jó és a rossz. Mivel Magyarországon, ha jól emlékszem, az elrugaszkodás éve jön, első dobbantásra próbáljuk meg a rosszat elhagyni belőle. Addig is, míg sikerül, az új esztendőre mindnyájunknak teljes szívemből azt kívánom, hogy se a dánoknak, se a briteknek ne legyen igazuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinkron vagy felirat?

A magyar ember lusta olvasni. Legalábbis így vélekednek a magyar csatornák, melyek ódzkodnak attól,… Tovább olvasom