Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Pénz, sivatag

Milyen gyönyörű ország, tele bok- rokkal, növényekkel, élettel. Nekik meg marad a sivatag.
Kétfajta ember van: aki ültetne és aki kivágatna fát, sommázta nekem nemrégiben az erdészet sokat megélt szakembere. Ez a két típus aztán rendre össze is veszik egymással. A Győrben élők egyik fele szerint itt a zöldterületek tudatos csökkentése, szervezett erdőirtás folyik, a Püspökerdő, a rakpartok 
fáinak mészárlása. Lám, eltűnt a több emelet magasságú faóriás a vidéki pályaudvarról, nem menekült meg a volt ifjúsági ház kertjében éldegélő, év fája címre javasolt 85 éves vadgesztenye. 

A másik oldal is érvel: egyre vadabb viharok hoznak ránk veszélyt, járókelőkre dőlnek a komor törzsek, fejünkre zuhannak a sebzett ágak. Az is gyakori érv: el kell tüntetni a fát, mert termése allergiát okoz, de olyat is hallottam már, hogy a lehulló levelekkel csak a munka van, nosza, jöjjön a körfűrész, a felszabaduló placcot pedig betonozzuk le. Legalább születik egy újabb parkoló a féltett-imádott, drága hitelre beszerzett autócsodának.

Olvasom, hogy egyes országokban, például Japánban, Norvégiában annyira védik a fákat, hogy inkább köréjük húzzák fel az új épületeket. Dubajt mint a földi gazdagság élő példáját szoktuk emlegetni, ahol belefulladnak a jólétbe, pénzüket nem tudják mire költeni. Az onnét Magyarországra látogató turisták azonban minket irigyelnek: milyen gyönyörű az ország, tele bokrokkal, növényekkel, élettel. Nekik meg marad a sivatag.

Révi Zsolt győri főépítész említette korábban, hogy a főváros egykor legelegánsabb részéről, a Rózsadombról költöznek el az emberek, mert a kertváros lassan elveszti zöld jellegét. Nehogy a mi településeink is hasonló sorsra jussanak. Nem lehet minden fát megmenteni, de legyen egyensúly a gazdasági érdek és a zöld környezet megtartása között, merthogy a pénz önmagában nem boldogít. És ne essünk egymás torkának ebben a kérdésben sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chipjetek meg!

...meg sem rezzentik az ingerküszöböt a kabát alatt pizsamában iszogatók. Tovább olvasom