Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Példaképek

Jó tudni, hogy más téren jól állunk, az emberség nem veszett ki a társadalomból. A nyugdíjasokból legalábbis nem.

Egy felmérést készített a közelmúltban szerkesztőségünk. Idős embereket kérdeztünk meg többek között arról, hányan támogatják rendszeresen gyermekeiket, unokáikat, valamint arról is, jótékonykodnak-e legalább alkalmanként.

A kapott eredmény ugyan nem reprezentatív – bár a merített minta nagyságát nézve akár annak is tekinthetnénk, hiszen majd hétszáz szépkorút szólítottunk meg –, de mindenképpen tanulságos. Az időskorúak 93 százaléka ugyanis segíti a fiatalokat, 53 százalékuk anyagilag is támogatja őket, 37 százalékuk élelmiszerrel segít be a napi kiadások mérséklésébe, na és persze gyermekfelügyelettel, házimunkával veszik le vállukról a terhek egy részét. Teszik mindezt a világ legtermészetesebb módján. A fiatalok is hozzászoktak, hogy nem ők segítik idős szüleiket, mert nálunk magától értetődő, hogy családi háttér nélkül szinte lehetetlen az otthonteremtés. Pedig Európa naposabbik felén a munkából frissen kikerülő hatvanas-hetvenes éveikben járók jól megérdemelt pihenésre, utazásokra költik nyugdíjukat, nem a „gyerekek" létfenntartását szponzorálják.

A másik felmérésen az adakozásról, a jótékonykodásról nyilatkoztak a nyugdíjasok. Ez is elgondolkodtató eredményt hozott. Tízből kilencen legalább alkalmanként jótékonykodnak, a megkérdezettek 23 százaléka pedig csekély nyugdíja mellett is rendszeresen adakozik. Leginkább a beteg, elesett embereket segítik. Nekik egyébként ha tehetné, mindenki juttatna adományt, hiszen állapotuk miatt ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben.

Nyugdíjasaink emberségből jelesre vizsgáztak. Ráadásul ezt a megállapítás nem csak a kérdésekre adott válaszok támasztják alá, lapunkon keresztül többször kértük olvasóink támogatását egy-egy nemes ügy érdekében. Ilyenkor azt tapasztaltuk, rengeteg csekk érkezett a kispénzű nyugdíjasoktól. Pár ezer forintot tudtak nélkülözni, de azt nagy együttérzéssel küldték el a náluk elesettebbeknek.

Azt mondják, egy társadalom fejlettségét szociális ellátórendszerének a színvonala határozza meg. Nos, ebben még nem járunk az élen, de jó tudni, hogy más téren jól állunk, az emberség nem veszett ki a társadalomból. A nyugdíjasokból legalábbis nem. És ugye mi is az ő példájukból tanulunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvelők

Biztosabb befektetés ma egy Márai-kötet az éjjeliszekrényen, mint kuncogó forintokat gyűjtögetni a… Tovább olvasom