Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Pártfogyatkozás

Nyilvánvaló számukra, hogy a Brüsszelbe vezető úton nem lehet meggazdagodni.

Tizenegyen állítottak listát a május végi európai parlamenti választásokra, röpke két hét alatt tehát hatalmas változások következtek be, az április 6-i országgyűlési szavazólapon ugyanis még tizennyolc szervezet volt olvasható. A (kamu)pártok persze nem a politika iránt vesztették el érdeklődésüket (az eddig sem érdekelte őket), csupán nyilvánvaló számukra, hogy a Brüsszelbe vezető úton nem lehet meggazdagodni.

Az induláshoz szükséges húszezer aláírás összegyűjtése nem feltétlenül okozhatna megoldhatatlan feladatot azoknak, amelyek így-úgy minimum tizenhárom és fél ezret nem oly régen már megszereztek az országgyűlési voksolás országos listájához, akkor azonban nagy motivációt jelentett az álomszerű kereseti lehetőség. Azok a pártok, amelyek legalább 27 egyéni jelöltet tudtak állítani, 149 millió forint apanázst kaptak, amelyek pedig mind a 106 egyéni választókerületben ott voltak, 597 milliót kasszíroztak. Ráadásul csupán az egyéni jelöltek után járó további egy-egy millió forintot kellett visszafizetniük azoknak a tizennégyeknek, amelyek nem érték el a kétszázalékos szavazati arányt sem (sőt, együttesen csupán nem egészen négy százalékot kaptak).

A két történet arra bizonyíték, hogy a választás puszta üzlet lett néhány élelmes számára (ha megéri, „beneveznek", ha nem, nem), amit a még szinte meleg választási eljárási rendszer tett lehetővé. Az egész szisztémának azt kellene biztosítani, hogy azok indulhassanak a voksokért, akik legalább értékelhető társadalmi támogatottsággal bírnak vagy legalább vállalják a kockázatot, hogy ha leverik a lécet, anyagilag nem éri meg a próbálkozás. A papíron több tíz-, esetleg százmillió forintos kampánnyal elért országosan néhány ezer szavazat egyszerre nevetséges és elkeserítő, hiszen mégiscsak közpénzről van szó.

Az új szabályok máris megértek tehát a változtatásra: a 2018-as országgyűlési választáson jó volna a mostani európai parlamentihez hasonló, kisebb – kevesebb nevet tartalmazó – szavazólapon voksolni. Amennyivel olcsóbb lenne, annyival komolyabb is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrés? Negatív

Rajtam, ezen így ne spóroljon az egészségügy. Örüljön, hogy én spórolok neki. Tovább olvasom