Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Párhuzamos univerzumok

Sokan és sokszor elbeszélünk egymás mellett...
A hajléktalan világa kimerül a kaja-pia-fedél hármas szentségében, a melósé a munka-számlák-tévéműsor, az anyáé a főzés-mosás-fürdetés, a diáké a suli-buli-chat világmindenségében. Persze mindez nagyon leegyszerűsítve és erősen előítéletekkel terhelve. De részrehajlás nélkül is látszik, ezek a párhuzamos univerzumok jól elkerülik egymást, kevés az átfedés. Talán ez magyarázza azt, hogy sokan és sokszor elbeszélünk egymás mellett. Aki a luxusautó hátsó ülésén ül az elsötétített üveg mögött, az nem lát a való világból sokat. Az sem, aki íróasztal mellől ül le kedvenc tévécsatornája elé és kizárólag az irányultságának megfelelő műsorok között kapcsolgat. Nem lenne mindezzel különösebben baj – azon kívül persze, hogy milyen magányosak lehetnek ezek a párhuzamos sorsok –, ha a saját buborékainkból időnként nem szólnánk ki, lesajnálva és megbélyegezve a többiek életsorsait.

De kiszólunk. Véleményt alkotunk, lesajnálunk, helyreigazítunk anélkül, hogy fogalmunk lenne a másik univerzumáról. Legjobb példa erre Vajnáné Palácsik Tímea Valentin-napi üzenete, aki azt remélte, minden nő gyémántot kapott a kedvesétől. Dehogy! Közéletünk is tele van a való világtól idegen döntésekkel, szabályokkal – és üzenetekkel.
Elbeszélünk egymás mellett. Pedig csak le kellene húzni azt az ablakot, le kellene lépni a piros szőnyegről és kérdezni, kérdezni, kérdezni. Mert aki nem kíváncsi a másik véleményére, aki annyira biztos önmagában, hogy már nem is kérdez, az szükségszerűen tévedni fog. Lehet, hogy csak egyszer, de valószínűleg nagyot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilátással kiadó

Okos dolog a máshol bevált mintát követni.
Tovább olvasom