Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ott igen, itt nem?

A csuda tudja, miért, de mint sokan mások, én sem értem: ha idehaza hosszú idő óta annyira gyatrán és lehetetlenül nehezen mennek a dolgok – miképpen azt jobbról, balról és középről egyaránt állítják –, miért nem megyünk tanulmányútra olyan országokba, mint például Németország, Svédország, Svájc? Vagy csak ide, a közelünkbe, Ausztriába?

Nem kellene szégyenlősködnünk: forduljunk hozzájuk, hogy konkrétan megtudjuk, miképpen működtetik irigylésre méltó gondos gazda módjára országukat. Miként lehetséges, hogy ott mindenre több pénz jut, mint nálunk? Országunkban miért lett az állam bukszájának állandó mumusa az egészségügy és az oktatás? Sőt, úgy általában az élet szinte minden területe, ha forrásigényről van szó? Hátha a beható és alapos nyugati tanulmányút közben rájövünk, milyen ballépéseket követünk el, hogy hazánkban évtizedek óta a pénzhiányra való hivatkozás a világ legtermészetesebb dolgává vált.

Igaz is, mi történik, ha akadnak olyanok, akik nálunk a jól bevált nyugati tapasztalatot akarják felhasználni? Mint az a mai számunkban olvasható, megbüntetik, sok százmillió forintra. A GYSEV-nek 300 millió, a Rail Cargo Hungariának 850 millió, a MÁV-nak 100 millió forint büntetést kell megfizetnie, mivel a versenyhivatal szerint e társaságok kartelleztek, és visszaéltek erőfölényükkel, amikor közösen állapították meg díjszabásukat.

Miközben a GYSEV érthetetlennek tartja a megállapított jogsértést. Példaként Ausztriát említették, ahol tarifaközösségen alapuló együttműködésben történik a vasúti áruszállítás. Ennek során a vasúti fuvarozó cégek egységes és országos érvényű díjszabást alkalmaznak az ügyfelek hatékony kiszolgálása érdekében. S ezt az ottani versenyhatóság nem minősíti piacfelosztónak vagy korlátozónak.
Laikusként persze nem tudjuk, nem is akarjuk eldönteni, jogos-e a magyar versenyhivatal szankciója vagy sem. De hogy tényleg tanulmányútra kellene mennünk, és nem csak áruszállítás témakörében, abban már biztosak vagyunk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekem van igazam

Tovább olvasom