Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Ötszáz, bizony

Ezek után ha én mondjuk negyvenes főosztályvezető lennék egy közhivatalban, bizony elkezdenék aggódni.

Nem tudom, ki hogy van vele, de Lázár János engem még mindig meg tud lepni. Most éppen azzal, hogy egy heti nagyinterjúban azt állította: az öt-hatszáz állami és közigazgatási középvezető a legfőbb akadálya annak, hogy a Fidesz sikerre vigye nagyszabású állam- és társadalom-
átalakító elképzeléseit. „A minisztériumi, állami középvezetésből hiányzik az ország megújításához szükséges innováció" – mondta a kancelláriaminiszter. Meg azt is, hogy „meghatározó pozíciókban kevés fiatallal találkozom, kevés harmincast hoztunk helyzetbe. Ez azt jelenti, hogy státuskonzervatív emberekre bízzák a nagy rendszerek átalakítását."

No, ezek után ha én mondjuk negyvenes főosztályvezető lennék egy közhivatalban, bizony elkezdenék aggódni. Öreg is vagyok, meg székfüggő is. „Státuskonzervatív", ugyebár. Nota bene nem vagyok eléggé innovatív.

Bár eddig úgy tudtuk, a brüsszeli vaskalapos bürokraták meg az itthoni libsi-bolsi lelkületűek a legfőbb akadályozói a nagy magyar feltámadásnak, mostantól azért illik óvatosnak lennie annak a félezer kerékkötőnek is.

Megjegyezném, szavai alapján Lázár – noha huszonnégy éves kora óta köztisztviselők között forog – talán mégsem ismerheti eléggé a hivatalnoki lét alapvetését. Méghogy innovatív? A hivatalnokság alapszabálya, hogy még a semmit tenni is jobb, mint önállóan bármit is. Mert abból csak baj lehet. Különösképpen az olyan merev és szigorúan hierarchizált apparátusokban, melyeket éppen a Fidesz hozott létre.

Munkánk során naponta tapasztaljuk, ha az illetékes hivatalt kérdezzük bármiről is, napok múlva is csak magasabb elöljárója jóváhagyásával hajlandó mondani valamit. Helyesebben nem valamit, hanem csakis azt, amit számára a felettes hatósága előír. Ilyen közegben önálló kezdeményezéseket elvárni egy állami középvezetőtől finoman szólva is naivságra vall. Udvariatlanabbul: valóság ismereti deficitre. Még durvábban: hol élsz te, János?

Van aztán Lázár kancelláriaminiszter mondatainak egy súlyosabbnak tetsző árnyéka is; a rossz emlékű B-lista fíling. Ugyanis kihallani vélem belőlük a fenyegetőzést és a bűnbakképzési hajlandóságot. A bűn és a kudarc áthárításának szándéka egyébként bibliai ősiségű emberi alaphiba. Ádám is azt mondta az Úrnak, hogy azért harapott az almába, mert Éva azt mondta neki, hogy egyék.

Olvasóink írták

  • 1. RickCartman 2013. március 28. 22:25
    „jó :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprus citrus

Éreztük, hogy kipukkadt egy világméretű lufi: a durranás mostanság éppen Cipruson a legerősebb. Tovább olvasom