Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Összefogásra kárhoztatva

Ha a mélyére nézünk a kárhoztatva szónak, mindenképpen valamilyen negatív, baljós felhangot érzek benne. Kényszerpályát jelent. Olyan utat, amire csak akkor lépünk, ha az életünkről van szó.


Bajban van a baloldal. No, ezzel a közhelyes mondattal nem mondtam sokat, hisz bárki, aki vet egy pillantást a 2014-es országgyűlési választások előzetes eredményeire, azonnal tisztában lehet a fenti kitétel igazságával. Ám én nem erre gondolok.

Mélységesen egyet tudok érteni kollégám választás-napi soraival: le kell vonnia mind a győztesnek, mind a vesztesnek a tanulságokat. Szerintem személyi kérdésekben is.

Mesterházy Attila viszont azt nyilatkozta, nem mond le. Hibáztak ugyan, de a megbízatása az önkormányzati választásokig tart. Egyszóval: nem hagyja el a süllyedő hajót…

A személyi feszültségek amúgy korábban keletkeztek. Érezhető volt már akkor is, amikor a száz apró platformra szakadt baloldal arról polemizált, hogy ki is vezesse a választási összefogást. Bajnai, Mesterházy vagy éppen Gyurcsány. Egyáltalán a Gyurcsány vezette DK bekerülhet-e a szövetségbe.

Ez a feszültség a választási eredmény ismeretében is megmaradt. Egyetlen nappal a voksolás után az MSZP pártelnöke kijelentette, idézem: „összefogásra vagyunk kárhoztatva". Ez a mondat verte ki nálam a biztosítékot. Egyszerűen a szóhasználat miatt. Ha a mélyére nézünk a kárhoztatva szónak, mindenképpen valamilyen negatív, baljós felhangot érzek benne. Kényszerpályát jelent. Olyan utat, amire csak akkor lépünk, ha az életünkről van szó. És a baloldali pártok helyzetét tekintve talán valóban arról is van szó. Egyszerűen a túlélésükről. Frakcióalakításról, EP- és önkormányzati választásról szól. Kényszerből. Nem az én dolgom és tisztem eldönteni, hogy ez a hozzáállás helyes-e. Egyszerűen nem tetszik. Ezt viszont bátran kijelenthetem. Nagyon nem foglalkoztam azzal, hogy sem a jobb-, sem a baloldal nem tudott épkézláb programot bemutatni a választóknak, pusztán egymás befeketítésével próbáltak támogatókat szerezni, több-kevesebb sikerrel. Azonban a kényszerpolitizálás nálam már nem pálya. Ez – mondjuk ki – egyszerűen megélhetési kérdés. Fogalmam sincs, hogy mit szól majd hozzá a velem együtt voksoló, több mint 4,8 millió magyar állampolgár, de azt hiszem, el fogják dönteni.

Legkésőbb négy év múlva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás után

Talán abban is bízni lehet, hogy levonják majd a megfelelő következtetéseket. A győztesek a győzelem… Tovább olvasom