Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Össze, fogás?

Felismertük, hogy az eddigi keretek nem elégségesek.„A múltat végképp eltörölni" – harsogták Európa hivatásos forradalmárai a jakobinusoktól a bolsevikokon át a kommunistákig két évszázadon keresztül. Nos, e tévedés okán sok kudarcot kellett elszenvednie mindenkinek, akit a hivatásos forradalmárok uralma alá hajtott a balsorsa. Szögezzük le: a múltat nem lehet eltörölni. Sőt, átírni is igencsak álságos.

Mindezt most azért rögzítem, mert szerdán hivatalosan is bejelentette Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, hogy mégis közös listát állítanak a 2014-es választásra. Sőt, erre tesznek javaslatot a DK-nak is. A miniszterelnök-jelöltet az MSZP adja, aki így Mesterházy Attila lehet.
„Felismertük, hogy az eddigi keretek nem elégségesek" – ezzel indokolta Bajnai, hogy a közelmúlt másfél éves, vargabetűktől sem mentes vajúdásának eddigi összes produktumát és kinyilatkoztatását miért vágták egy mozdulattal most a sarokba.

A varázsszó persze továbbra is az összefogás maradt, de ha közhelyes akarok lenni, akkor ez az „össze" egyelőre annyit tesz, hogy összenőtt, ami összetartozik. Vagyis összeállt a második Gyurcsány-kormány stábja.
A fogás mérlege röviden: Bajnai elbukta korszakváltónak elkeresztelt tervét. Egyetlen érve maradt, mellyel maradásra bírhatja a mellé korábban nem a pártvilágból felsorakozókat: kormányellenes népszavazássá emelné az áprilisi választásokat. Mesterházy azért valamit fogott: pártja után hálójába került az Orbán-ellenes tábor zöme is. Gyurcsány zsákmánya pedig az, hogy helyenként groteszk, helyenként komikus küldetéstudatos impulzivitásával igazolta nélkülözhetetlenségét a baloldalon. Miután a szocialisták az ő nyakába varrták 2010-es történelmi vereségüket, mindezt mostanra ellensúlyozta a már Orbánt is legyőzni tudó vezér mítoszával.

Mindezekkel együtt az áprilisi közös fogás mértéke kétséges. Az azonban bizonyos, hogy a magyar politikában valódi korszakváltást végrehajtani csakis szerves és szívós építkezéssel, a társadalom óceánjának mélységeit halradarral is alaposan megkutatva, a pártpolitika és civil világ közti magas falakat lebontva van csak esély.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szelek Győrött

A bizalmat megérdemlik, hiszen a székfoglalók a jelen és a jövő nagy ETO-ját vizionálják a… Tovább olvasom