Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Orwell ombudsmanja

A titkosszolgálat a Facebookon lóg és adatokat gyűjt rólunk észrevétlen. Belelátnak még a fejünkbe is, elég annyit tudni hozzá, hogy az interneten mire kattintottunk éppen.


A nagy testvér figyel, mi az, hogy figyel, a szemetünkben turkál.
Történt ugyanis a minap, hogy a nagytérségi hulladékgazdálkodási tanács elnökének aláírásával levelet kaptak az önkormányzatok azoknak az ügyfeleknek a címeivel, akik gyanúsan kevésszer vagy egyáltalán nem üríttették a kukájukat. Az érintettek felháborodtak és kérdeztek, többek között azt, mi köze a társulásnak ehhez, milyen jogon nyomoztat az önkormányzat a saját polgárai után. Aztán jött a hivatalos válasz, szó nincs itt kérem nyomozásról, csupán a nyugdíjpénztárak, a forint, az ország meg a devizahitelesek mintájára most a jogkövető állampolgárok érdekeit védik meg.

És ez így van rendjén, elvégre a szolgáltatás úgy jó, ha kötelező. Szerintem elő kellene írni, akár sarkalatos törvényileg az elvárt jövedelem és adó mintájára az elvárt szemétmennyiséget is. Mert sötétben bujkálva mindenféle emberek szelektálnak, komposztálnak meg egyebek, esetleg titokban szemétevőkké váltak, s ez bizony nem nézhető jó szemmel. Aztán jöhetne levél a vízműtől is, miszerint mit képzel a kedves állampolgár, hogy csak ilyen kevés vizet használ? Netalántán nem iszik, csak a harmatot nyalogatja a levelekről, mi? Vagy hanyagolja a tisztálkodást? S mivel ez megengedhetetlen, elő is írhatná nyomban a napi háromszor húszpercnyi fürdést, szigorúan zuhany alatt, végig nyitott csapokkal. Ekként járhatna el a villamos művek is mondjuk az aljas módon elektromos gépek nélkül élő gyertyázókkal, a telefontársaság az alig telefonálókkal, a gázművek az alig fűtögetőkkel, a csatornaművek pedig az alig...De ezt már igazán nem részletezem.

Bár a jelenség dühítőnek kétségkívül dühítő, csodálkoznivaló nem nagyon van rajta. Hiszen csipek vannak mindenütt, kukákon, kutyafülekben, bankkártyákon. A titkosszolgálat a Facebookon lóg és adatokat gyűjt rólunk észrevétlen. Belelátnak még a fejünkbe is, elég annyit tudni hozzá, hogy az interneten mire kattintottunk éppen; elég ellátni a felhasználóneveket egyéni azonosítóval, s máris kristálytiszta kép rajzolható a gyanútlan netező vásárlási képességétől a politikai nézetéig. Kamerák vizslatnak úton-útfélen, az autóinkban ott vannak a divattá tett GPS-ek, s csak az nem tudja belőlük, aki nem akarja, hogy merre járunk, hol tankolunk, s még azt is, hogy mennyit. Zsebeinkben ott a mobiltelefon, s ha akarnak, nemcsak a beszélgetéseinkbe hallgathatnak bele az arra illetékesek, hanem azt is tudják cellapontossággal, hol csacsogunk éppen. A bankkártyánk adataiból gond nélkül megtudható, mennyi pénzből élünk, mit vásárolunk és hol, s nem kell hozzá népszámlálás vagy Kubatov-lista, hogy tudják rólunk azt is, hány évesek vagyunk, hány gyerekünk van és be vagyunk-e oltva kanyaró ellen.

Ne legyenek illúzióink, így élünk, kedves feleim. Ennyi a mi szabadságunk, meg a féltve őrzött magánszféránk. Ehhez képest a szemétügy nem is szemétség, mert arról legalább kapunk levelet.

Egy szó, mint száz, a nagy testvér figyel. Orwell pedig nyugodtan kezet foghat az adatvédelmi ombudsmannal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi helyzet

A riválisok többsége anyagi és szakmai gondokkal küzdött az ősszel és ezt a lépéselőnyt kellene… Tovább olvasom