Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Orvost!

Muszáj, hogy ez legyen most a legfontosabb feladat!

A Google-ban rákerestem a magyar egészségügy átalakítása címszóra. Az utolsó hír, amit a net kidobott, 2012-es volt... Pedig ez az a terület, ahol az életünk a tét. A kormány már átalakította a közigazgatást, az oktatást, az egészségügy reformja pedig még odáig sem jutott, hogy beharangozzák vagy legalább egy gyenge ígéretet tegyenek. Semmi. (A centralizáló Semmelweis Tervet túlzás lenne reformnak nevezni.) Pedig gyakorlatilag a rendszerváltás óta pedzegetik, hogy a probléma megoldásra vár, a reform elkerülhetetlen. De harmatgyenge próbálkozásoknál messzebb senki sem jutott.

Az egészségügy átalakítása hatalmas felelősség. Talán ezért is odázza el minden ciklusban a politika. Pénz is kell hozzá, no meg szakértelem, s mindenképpen perspektíva: mit akar a szakma, s abból mit lehet megvalósítani? Pozitív hozzáállásom nem engedi, hogy azt gondoljam: mindez nem áll rendelkezésre, azért késik a reform. Négy év nem elegendő egy ekkora feladathoz – mondják. Nohát, rajta! Itt a történelmi lehetőség! Muszáj, hogy ez legyen most a legfontosabb feladat!
Közhely, hogy az egészségügy orvosért kiált, de ez a helyzet. Két tényező tartja egyben az alapjaiban már recsegő-ropogó rendszert. Az a számában egyre kevesebb, erejében megfogyatkozott és hivatástudatába belefásult szakembergárda, akiknek esküje mégis életre szóló. És a hálapénz...

Az egészségügyből kivándoroltak helyét alig tudják ma már feltölteni. Egy uniós statisztika szerint a 27 tagállam közül a magyarok a 26. helyen állnak az egészségügyük minőségének megítélésében. De a felülről irányított kommunikáció ma is azt üti a fejekbe, hogy minden a legnagyobb rendben, s a beteg csak akkor szembesül a valós helyzettel, amikor már az orvossal együtt kiált – orvosért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tükör

Az MSZP-nek ez a nap a Mohácsa, nincs mese. Tovább olvasom