Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Őrt mindenkinek!

Harcos nép lett a magyar. Elég csak fellapozni a híreket, mást sem olvasni, mint hogy harcban állunk a fél világgal, az IMF-fel, harcolunk az unióval, ami nyolc kerek éve tenmagunk, harcol a kormány az ellenzékkel, az ellenzék a kormánnyal, a szakmák képviselői a politikusokkal, a gazdag a szegénnyel, a jelen a múlttal, a múlt a jövővel, permanens háborúban állunk önmagunkkal is.

Most legújabban a tervek szerint iskolaőrökkel és rendőri támogatással indulna harcba az iskolakerülők és az iskolai erőszak ellen a belügyi tárca. Az őröket felruháznák a testi fenyítés jogával, hogy betartassák a házirendet, megakadályozzák a tanárok elleni vagy a gyerekek közti erőszakot, s azt, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát.

A rendőröket is befognák a diákkergetésbe, az igazgatóhoz vihetnék azokat, akikkel iskolaidőben találkoznak az utcán, és nem tudják igazolni, miért nincsenek iskolában. Már most látom, szeretni fogják új munkájukat. Mert ha komolyan veszik a feladatot, minden utcán lévő, hat-tizenhat éves gyereket igazoltatniuk kellene, s tudniuk azt is, hogy aznap éppen meddig kellett volna iskolában maradniuk. Mindezt azt követően, hogy a hatályos törvények szerint – egyébként helyesen – ha egy diák ötven óránál többet hiányzik igazolatlanul, felfüggesztik az iskoláztatási támogatása folyósítását. Attól tartok, akiket ez nem karcol meg, azokat semmiféle őrhadsereg meg nem fegyelmezi, s nem ülteti vissza az iskolapadba. Már ha ez a cél egyáltalán.

De hagyjuk ezt a szálat, mert szeretném, ha ez ügyben kivételesen kerülnénk a heveny cigányozást meg a libsizést, amire minden gondolatmenet kifut mostanság. Helyette próbáljuk meg elhinni inkább, hogy az iskola olyan, mint a társadalom. Ennek megfelelően nem mentes a bűnözéstől, vannak kezelhetetlen diákok. Eközben nyilván támogatandó elemi igény, hogy a tanulni akarók jogai legyenek az előrébb valóbbak, fontos az iskolák belső rendjének, a tanítás zavartalanságának garantálása, de hogy ehhez őrök kellenek-e, abban már nem vagyok biztos.

Inkább azon kellene elgondolkodni: vajon miért nem tudja ezt önerőből, ha kell, jogi, szakmai, szülői támogatással megoldani az iskola? Miért van az, hogy elég, ha egy pedagógus csak rosszul néz a diákra, s máris könnyen a bíróság előtt találhatja magát? Aztán elmerenghetnénk közösen azon is, hogy mit keres a belügy az oktatásban, hogy miként lehetne visszaállítani nélkülük az iskola, a tudás, a tanár, s végső soron önmagunk megbecsülését.

Mert ha nem ezek a kérdések, akkor állíthatunk őrt mindenki mellé. Ugyanis jelentem, van melós, aki lóg, van könyvelő, aki csal, van újságíró, aki rosszul gondolkodik. Szereltessünk kötelezően tachográfot minden személyautóba, mert vannak gyorshajtók, állítsunk őröket minden gázóra mellé, mert vannak, aki visszatekerik. Vigyázzanak őrök a politikusokra, mert van közöttük, aki lop és hazudik, majd vezényeljünk őröket az őrök mellé, mert lesz közöttük is korrupt bizonyára. Végül, próbaképp, adjuk meg nekik a testi fenyítés jogát, hogy lássuk, mire mennek egymással.
Jó iskola lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőségi csere

Tovább olvasom