Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Önkorlát

Most végre esély van a győri vízszintemelésre.

A sors fintora, hogy a nyolcvanas években akkor csúcsosodtak ki rendszerváltó tüntetések a vízlépcső ellen, amikorra környezetvédelmi megfontolások alapján a Szigetközben a mentett oldali és a hullámtéri vízpótló rendszereket és az Öreg-Duna-meder rehabilitációját már tervbe vették. És nem volt igaz az sem, hogy „Vízlépcsőt vagy demokráciát!", hiszen a Szigetközzel valamit így is, úgy is kezdeni kellett. Mert hiába érkezett hozzánk még a teljes dunai vízhozam, a főmeder süllyedése és a mellékágrendszerek töltődése miatt az év egy részében a Duna-ágakba már akkor sem jutott elég víz. Önmagunkat később, a Duna elterelése után mégis úgy korlátoztuk, hogy mindvégig csak a vízhozam felének visszaszerzéséről voltunk hajlandók tárgyalni Szlovákiával.

Az már csak hab a tortán, hogy miután Szlovákia nélkülünk kezdte működtetni a vízlépcsőt, itthon pont azokat a környezetvédelmi célú beruházásokat nem engedték megvalósítani, amelyek vélt elmaradása miatt pár évvel korábban szörnyszülöttnek bélyegezték a duzzasztót. Ezért a Duna elterelése után még gyorsabban pusztult a Szigetköz. Az érdemi hullámtéri vízpótlásig hosszú időt kellett kiböjtölni, a főmeder rehabilitációja pedig húsz év elteltével sem történt meg.

Most végre esély van arra, hogy uniós pénzekből megvalósuljon a győri vízszintemelés és újra élő kapcsolat kösse össze a szigetközi és a csallóközi ágrendszereket a Dunával. Csak remélni tudom, hogy akik eddig papírtigrisezéssel, a vízkormányozás kulcsának átengedésével, hágai illúziókergetéssel, az érdemi kármérséklés bojkottálásával felbecsülhetetlen károkat okoztak, nem hátráltatják tovább a szigetközi rehabilitációt, amely így válhatna teljessé. A Szigetközzel együtt pedig a lehazaárulózott vízügyi szakembereket is rehabilitálják! Az idő ugyanis őket igazolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi ellentmondások

Cigarettázni nem lehet közterületen, de köpködni igen.
Tovább olvasom