Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Önempátia

Az empátiának egy speciális formája van kialakulóban. Hívhatnánk persze egyszerűen önzésnek is, de az önempátia több ennél. Képesség arra, hogy tökéletesen beleéljük magunkat saját helyzetünkbe.

Az önempátia a magunkra figyelés tudománya. Számos jelét láthattuk a mögöttünk lévő, csodálatosnak indult hosszú hétvégén is, amikor elhatároztuk, hogy néhány napot egy csendesnek, barátságosnak hirdetett helyen töltünk.

Mint kiderült, a csendes, barátságos jelző egy átlagos magyar települést takar. Mert ugye ismerős például, amikor a szomszéd hosszasan, tudományosan, mutatóujját megnyálazva és a magasba tartva számítja ki a széljárást. És addig vár, amíg az uralkodó szélirány a jól megválasztott égetés helyétől nem a saját háza, hanem a szomszéd ingatlana felé viszi a sűrű, fojtó füstöt. És akkor belead anyait-apait, igazolva az önempátia létezését.

Bizonyára átéltek már olyan helyzetet is, amikor a közeli telken délidőben dolgozott a szorgos gazda a motoros fűkaszával. Önmagára persze odafigyelt, mert a legújabb fejlesztésű fülvédő volt rajta, de arra már nem, hogy pár méterre tőle mások is szerették volna élni az életüket. Elkölteni például egy kellemes ebédet a teraszon.

De talán az a helyzet sem ismeretlen (velünk is ez történt a csendes-barátságos helyről hazajövet), amikor egy ráérős sofőr negyvennel kullog előttünk. Látja, hogy zöld a lámpa, de mégsem lép a gázra, csak az utolsó pillanatban, hogy ő még átérjen – a sárgán.

Az önempátia több változata vált tehát ismertté az utóbbi időben, amikor egyébként is elég nagy lett a feszültség a társadalomban. Még egy rossz szó sem kell, és már robbannak az indulatok.

Persze a mi esetünkben az önempátiára tett számos utalás sem tudta elrontani ezt a gyönyörű, hosszú hétvégét. Mert mi még bele tudjuk élni magunkat mások helyzetébe. Mi elfogadjuk, hogy néhány honfitársunk csak május elsején délidőben ér rá fűkaszázni. Mi megértjük, hogy az autóvezetés bonyolult dolog, nem lehet egyszerre az utat is nézni és a visszapillantó tükörre is rápillantani. És mi igenis örülünk mások tehetségének, jelesül, ha valaki a nedves lombot is el tudja égetni, ráadásul a valószínűségszámításban is jeleskedik a széljárást illetően.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne sikítson...

Tovább olvasom