Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Ön mit gondol?

Aki ezeket a kérdéseket összeállította, nem szakértője a közvélemény-kutatásoknak.

„Vannak, akik szerint az új magyar alkotmánynak csak az állampolgárok jogait kellene deklarálnia, kötelezettségeket nem. Mások szerint a jogok biztosítása mellett a legfontosabb, a közösség iránti felelősségünket kifejező állampolgári kötelezettségeknek (munka, tanulás, honvédelem, környezetünk védelme) is helyt kell adni a dokumentumban. Ön mit gondol?"

Az idézett bekezdés az első kérdése annak a tucatnyinak, amelyet minden állampolgár meg kellett hogy kapjon Szájer Józseftől és Szili Katalintól, s amelyre a nemzeti konzultáció keretében választ várnak az alkotmányozó kormánypártok. Nem vagyok szakértője a közvélemény-kutatás tudományának – mert itt valójában arról van szó –, de részt vettem már néhány megszervezésében, tartalmi kidolgozásában. Így megtanultam, hogy a kérdésnek a lehető legegyszerűbbnek kell lennie, ha azt akarjuk, hogy a legegyszerűbb ember is tudjon reá válaszolni. Mondom, ha azt akarjuk. Nos ebből a szempontból ez a kérdés, hogy úgy mondjam, necces. És a többi tizenegy sem különb, ami az érthetőséget, egyszerűséget illeti. Aki pedig megérti, nos, az szinte bizonyos, hogy melyik választ jelöli be. Számomra legalábbis úgy tűnik, hogy jobbára egyértelmű dolgokat vetettek fel a kérdőíven. Borítékolható az eredmény.

Mert ugyan mit lehet válaszolni arra, hogy legyen-e lehetőség tényleges életfogytiglani ítéletre? De persze a helyeslő válasz sem az, hogy „igen", hanem: „az új magyar alkotmány tegye lehetővé a bíróságok számára a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását a kiemelt súlyosságú bűncselekmények esetében". Csak így, egyszerűen.

Szóval a véleményem az, hogy aki ezeket a kérdéseket összeállította, nem szakértője a közvélemény-kutatásoknak. Mint én. De talán még nem is látott olyat. Vagy ha igen, akkor szándékosan... Nem, ezt feltételezni sem merem.

Nos, amint itt kötözködöm, jön a hír, hogy közel nyolcszázezer ember küldte már vissza a kérdőívet, jelentette be Szájer József. Tehát bennem van a hiba. A politikus hozzátette, azok feldolgozása után az eredményekről tájékoztatnak minden országgyűlési képviselőt. Hurrá! Nyilván az is az én hibám, hogy nem értem ezt sem: a kormánypárti alkotmányozó kétharmad már összeállította, megvitatta frakcióiban az alkotmány szövegét és el is fogadta, miközben még ki sem értékelték az emberek válaszait.

No mindegy, azért lehetnek még változások, mormogom magamban, s amint forgatom a válaszborítékot, látom ám a címzést: „Magyarország kormánya". A ma még hivatalos „Magyar Köztársaság kormánya" helyett. Nos, köztudott, az alkotmányírók az ország nevét is meg akarják változtatni. Ezek szerint már meg is tették. Azon a papiroson, amelyen az emberek véleményét kérik. Hmmm.

Jut eszembe, ezt például tényleg megkérdezhették volna: Ön megváltoztatná az ország elnevezését Magyar Köztársaságról Magyarországra? De nem kérdezték. Ön mit gondol?

Olvasóink írták

  • 1. vilike27 2011. március 21. 18:31
    „Ön mit gondol ? véleményem szerint az alkotmány / tervezet / teljes szövegét lekellene közölni az interneten és okosan csak azt elolvasva lehet hozzászólni. Egyes mondatokat kiragadva a vélemény nyilvánitás nemlehet tökéletes és a kiragadott szavak alapján a vélemény lehet nagyon káros vagy legalább téves. Egy nőnek nemcsak az orrát nézi meg az ember kis részletekkel csak befolyásólni lehet a véleményt de igaz véleményt adni vagy kapni igy lehetetlen: üdvözlettel”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Való Világ

A sport némiképpen elveszítette korábbi szórakoztató funkcióját. Legalábbis az események… Tovább olvasom