Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Olimpia és a tao

A taós pénzekből, vagyis a társasági adóból jelenleg az öt látványsport, a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong részesülhet. Alapjában is érthetetlen ez a fajta megkülönböztetés. Mert ha egyszer végre valamit kitalálunk az alulfinanszírozott hazai sportélet támogatására, vagyis lehetségessé válik, hogy vállalkozások – összességében tízmilliárdokat – ne a központi kasszába, hanem közvetlenül bizonyos sportágaknak fizessenek, akkor miért nem juthat ehhez hozzá mindenki?

Az olimpiai közvetítéseket nézve viszont még inkább felerősödik a kontraszt a hihetetlen nagyságú pénzekkel támogatott, látványosnak ítélt és a sokszor éppen csak megélő, viszont a világ legnagyobb összetett sporteseményén dicsőséget hozó sportágak között.

Józan paraszti ésszel, melyet emlegetni szokás, de használni már kevésbé mifelénk, azt gondolnám, a látványsportágaknak olyan nagy a nézettségük, hiszen a nevük is ezt mutatja, hogy nekik nem is kéne támogatás. De jó, jusson nekik is, hiszen sokan rajonganak a labdás játékokért. De amikor nemzeti öntudatunk kicsit is ágaskodik, ahhoz ezen sportágak többségének aligha van köze. Mert a cselgáncsozók, a vívók, az úszók, a kajakosok és kenusok, a sportlövők, a tornászok, a bokszolók nem szólhatnak szüleik, barátaik cégeinek: támogassatok minket a felcímkézett társasági adótokkal.

Pedig az olimpia hősei közülük kerülnek ki. Ők azok, akiket a tévé előtt ülve megtapsolunk és képzeletben a szívünkre ölelünk. Ők azok, akiktől szerethetővé válik a mozgás, akiknek elhisszük, a sok munka eredményre vezet. Akik Magyarország önbecsülésének végre jót tesznek, és igazi teljesítménnyel, nem szavakkal mutatják meg, mire is vagyunk képesek.

Alig kezdődött el az olimpia, de már szépen csillogó érmeink vannak. Ezek száma talán elegendő indokként szolgál a jogalkotóknak, hogy az olimpia után átgondolják a taós szabályozást. A legjobb az lenne, ha a sporthoz hasonlóan ezen a területen is a tiszta játék dönthetne. Gondolom, a magabiztos és sikeres labdarúgók, kézilabdások, kosarasok, vízilabdázók és jégkorongozók nem tartanának attól, hogy ebben a viadalban lenyomják őket a többiek. De egy ilyen taoversenyben a hatodik, hetedik, nyolcadik, huszadik hely is sokat jelenthet. Éves szinten milliókat. Csak engedni kéne a többi sportágat is elindulni végre ezen a viadalon. Rá kellene jönni, hogy a tradicionálisan sikeres magyar sportágak nem csak az olimpián fontosak az országnak.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. augusztus 01. 18:49
    „Egyetértek a cikkben foglaltakkal, de Orbániában nem a józan paraszti ész szerint működnek a dolgok. Egy, csak egy legény van ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szexttel feljebb

Tovább olvasom