Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Ölelés

Minden kormánynak nemesek voltak a céljai... és mindegyik szlogen tulajdonképpen lózung is maradt.
A kormány rejtett erőforrásként, nem pedig problémaként tekint a cigányságra – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Cigányügyi Egyeztető Tanács ülésén, Budapesten.

Nem vagyok roma, de ha én néznék a tükörbe úgy, ahogy a harminc négyzetméteren nyolcadmagával élő cigány asszony, aki hat gyermekéből négyet rendszeresen orvoshoz visz asztmával és cukorbetegséggel, a férje pedig addig gyűjti a vasat, míg végre munkát nem kap valakitől... szóval ha ez az asszony őszinte magával (és miért ne lenne az), valami olyasmit mond erre: hát csak kezelje őket problémaként.

Időrendi kérdés csak, hogy melyik kormányon, illetve annak miniszterelnökén lehet számon kérni az álszent mondatokat. Igen: Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai éppúgy beállt ebbe a sorba, mint most Orbán. Kottára betartották és betartják a szabályt: négyévente egyszer illik keblünkre ölelni azokat a mélyszegénységben élő embereket, akik – a politikai szlogent megfordítva – igenis a megoldásért kiáltó problémát, s nem a rejtett erőforrást jelentik. Lehet, hogy nem így lenne, csak ahhoz nem kellene ugyanazzal a mozdulattal el is tolni magunktól a cigányságot, hogy aztán masírozva megéljen belőle a szélsőjobboldal, amelyet alkalomadtán azért elküldünk antidemokratikusabb éghajlatra.

Ha a cigányság helyzete a rejtett előforrást és nem a problémát jelentené, akkor nem lenne a Jobbik a parlamentben; nem magyaráznák a bűnügyi tudósításokban, hogy az elkövető milyen származású; és Farkas Flórián nevét sem kellene ciklusonként egyszer kötelezően leírni – akkor, amikor az aktuális kebelre öleléshez asszisztál vagy azt kritizálja. Minden kormánynak nemesek voltak a céljai, mindjárt az elején a felzárkóztatással, az integrálással és az oktatás kiszélesítésével... és mindegyik tulajdonképpen lózung is maradt. Nem tanult meg több roma kisgyerek csak azért írni-olvasni, mert az orvos szülők gyermeke mellé ültették a padba „csakazértis"; de azért sem, mert a lógásai miatt az apja visszaparancsolta az iskolába egy jó elfenekelést még kilátásba helyezve estére.

Ja, hát ha nem hagyják, hogy segítsenek nekik, akkor meg minek erőlködni – szól az ellenérv, s igen: néha ebben is van igazság. De a cigánykérdés, mint szinte minden közéleti téma Magyarországon, nem a középútról, az igazságról, az őszinte szembenézésről szól, hanem a hitbeli meggyőződésről. Márpedig a cigányságot vagy szeretjük, vagy nem. És most önök is legyenek őszinték: mi a válaszuk?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave 23

A jó támogatás elfogadó, nyitott. Ha ez nincs így, az nem támogatás, hanem cirkuszbérlés csupán. Tovább olvasom