Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Ők sem értik

A rektorok nem értik, miért éppen a felsőoktatással kapcsolatban nem tart igényt véleményükre a politika.
A Magyar Rektori Konferencia nyílt levélben fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez. Ebben kifogásolják, hogy a kormányzat anélkül nyújtja be az Országgyűlésnek a felsőoktatás szabályozásáról szóló törvényjavaslatot, hogy arról a szakmai testület kifejthette volna álláspontját.

A miniszternek nem először gyűlik meg a baja az egyetemekkel. Korábban a hallgatók háborogtak, most a professzorok. A röghöz kötés miatti tüntetések idején a felületes szemlélőnek úgy tűnt, sem ő, sem Hoffmann Rózsa államtitkár „nem értik" a diákok problémáját. Persze világossá vált, hogy érdemi felhatalmazás nélkül hiába ülnek tárgyalóasztalhoz, a jövő nemzedékénél ígérgetéssel nem mennek semmire.

Aztán jött az új felsőoktatási államtitkár, aki megkapta a legfőbb bizalmat és villámgyorsan sikerült megkötnie a hónapok óta húzódó megállapodást. Eszerint a diploma megszerzését követően húsz éven belül annyi időt kell Magyarországon dolgozniuk az állami ösztöndíjban részesülőknek, ahány éven át finanszírozta képzésüket az állam. Az itthon eltöltendő idő tehát a felére csökkent, sőt, ebbe a gyes és a gyed is beleszámít. Változás az is, hogy az egyetemisták nem szerződést kötnek, hanem nyilatkozatot tesznek, amely lényegesen kevésbé „nyomasztó teher", mint a szerződésben vállalt kötelezettség. Ugyanakkor tartogathat még meglepetéseket a rendszer. Mert mi van akkor, ha valaki pedagógusként, atomfizikusként vagy mezőgazdasági mérnökként végez, de nem kap Magyarországon állást? Az jó az országnak, ha itthon marad és munkanélküli lesz, vagy árufeltöltőként dolgozik?

De nézzük ezt a mostani affért, ami legalább olyan fontos, mint a hallgatókkal való összetűzés volt. A rektorok nehezményezik, hogy a kormányzat nem küldte meg nekik a törvényjavaslatot. Mindössze egy rövid tájékoztatást kaptak a tervezet létéről. Nem is értik, miért éppen a felsőoktatással kapcsolatban nem tart igényt véleményükre a politika. Mi sem értjük, hogyan lehet úgy véghezvinni a felsőoktatás átalakítását, hogy azt nem a legérintettebbek és a leghozzáértőbbek véleményére alapozzák?

Csak bízni lehet benne, hogy nem fajul el a vita és a professzorok szavára előbb odafigyel a politika, mint anno a hallgatókéra. Már csak azért is, mert a diákoknak „jól állt" a tüntetés, de az országra nézve igencsak „bután adná ki magát", ha meglett korú tudósok vonulnának utcára vagy barikádoznák el magukat valamelyik campuson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényszerű

A törvény szigorítása pedig éppen azok dolga, akik most a választ várják. Tovább olvasom