Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nyugdíjharc

A nyugdíjharcot vívó közkatonák kétharmada biztosan egyéni számlát szeretne.

A volt magánnyugdíjpénztáram bankja, ahová szép reményekkel fizettem hosszú időn át a járulékot, tegnap a még megmaradt mohikánok egyikeként bejelentette, hogy „a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt" júliustól megszünteti nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalatának tevékenységét.

Pedig annak idején milyen szép reményeink voltak a magánnyugdíjpénztárakban. Azt ígérték nekünk, hogy segítségükkel öregkorunkra biztonságosabb lesz az életünk, jelentősen nőnek a megtakarításaink. (És az én pénztáramnál ez így is volt!) Aztán 2010 után hirtelen azzal szembesítettek bennünket, hogy meg kell védeni a nyugdíjakat a gonosz magánpénztáraktól. Azóta – némi nyomásra – már legtöbbünk megtakarításait az állam védi. De hogy mit is véd valójában, nem tudhatjuk. Pedig volt olyan határozott ígéret, hogy lesznek majd egyéni számlák, vagyis legalább mindenki tisztában lehet azzal, hogy mennyi az aktuális megtakarítása a magánpénztárából elvett millióival – országos szinten mintegy háromezer milliárd forinttal – együtt. Érdemes megjegyezni, hogy a pénztáraktól valóban rendszeresen jött a visszajelzés arról, hogy mennyit fialt a pénzünk, amit nyugdíjasként akár egy összegben is felvehettünk volna. És ekkora summát az átalakult rendszerben legtöbben csak jó néhány emberöltőn át tartó rezsiharcos megtakarítás révén élvezhetnének...

Az ígéret óta közben négy év is eltelt, de még senki sem értesített arról, hogy mennyi pénzt fizettünk be eddig, és mire számíthatunk, ha megérjük az egyre csak nyúló nyugdíjkorhatárt.

Kapunk ezzel szemben jó tanácsokat a nyugdíjunkat védő állam bácsitól is arra, hogy ha biztos öregkort szeretnénk, gondoskodjunk magunkról, mert hát egyre több öreget kell majd eltartania egyre kevesebb fiatalnak. És az a legbiztosabb, ha magáról gondoskodik az ember...

Azt is tapasztalhatjuk, hogy ha valami kritika éri mostanában az államgépezetet, a válasz mindig az, hogy reklamációt nem fogadnak el, merthogy ezt akarta a kétharmad. Tessék tudomásul venni!
Engedtessék meg nekem is ezzel kapcsolatban egy kis megjegyzés.

Biztos vagyok benne, hogy a nyugdíjharc aktuális csatájában a közkatonák kétharmada biztosan azt igényelné, hogy megkapja végre a személyre szóló teljes körű, aktuális nyugdíjszámláját.
Ha másért nem, hát azért, mert ezt tényleg megígérték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártfogyatkozás

Nyilvánvaló számukra, hogy a Brüsszelbe vezető úton nem lehet meggazdagodni. Tovább olvasom