Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nyugat felé félúton

Ezekben a napokban, midőn Schmitt Pál lemondása után szinte hallani, ahogy roppanva egyenesednek a görbült jobboldali hátak, az ellenzék diadalittas mondataiba pedig jól kiérezhetően némi csalódottság keveredik, mert elveszett a következő hónapokra betervezett tiltakozás- és performanszlavina mámorító lehetősége, érdemes egy új szempontra is felhívni a figyelmet.

A történet Ukrajnából indul, ahol tavaly októberben plágiummal vádolták meg Viktor Janukovics elnököt, miután Opportunity Ukraine című, Ausztriában megjelent könyvének egyes részei folyóiratokban megjelent cikkekre, egy parlamenti képviselő beszédére és egy főiskolai szakdolgozatra emlékeztettek.

A politikus végül megúszta az esetet, mégpedig azzal, hogy a felelősséget a kötet fordítója vállalta magára, aki azt vallotta, hogy a lábjegyzetek többségét törölte.

Az, hogy Schmitt nem úszta meg, igazolja, hogy ha Magyarország momentán nem is egészen Nyugat, de nem is egészen Kelet és nem is Balkán. Tudtán kívül szintén ezt bizonyította Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc, akik körül ugyan két, két és fél év alatt fogyott el véglegesen a levegő, de elfogyott, s helyzetük végül tarthatatlanná vált. A magyar társadalom minden normaszegést azért nem tűr el.

Érdemes a magyar államfő esetét a volt német védelmi miniszterével is összevetni, hogy láthatóvá váljon, a Lajtán túl miként mennek másként a dolgok. Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg 2007-ben védte meg doktori disszertációját, amit az Egyesült Államok és az Európai Unió alkotmányjogi fejlődéséről írt.

A botrány tavaly februárban robbant ki, mert kiderült, hogy – az előszót és a függeléket nem számítva – 393 oldal közül 371-en találtak plágiumot. Mint a Nyelv és Tudomány keddi cikkében megállapította, Guttenberg 135 helyről ollózott és ebből rakta össze dolgozatát, Schmitt – akinél a 215 oldalból 11 tekinthető plágiummentesnek – Georgiev dolgozatát lényegében egy az egyben lemásolta, és csak néhány más forrással egészítette ki, arra sem pazarolva energiát, hogy a masszát egységes szöveggé olvassza össze.

Az igazi differencia persze nem az, hogy az exminiszter nyilvánvalóan többet dolgozott „saját" művével, mint az ex köztársasági elnök, hanem az, ahogy az ügy haladt a végkifejlet felé. A Guttenberg-féle plagizálást 2011. február 17-én írta meg egy újság.

A tárcavezető másnap bejelentette, hogy ideiglenesen lemond doktori címe használatáról, harmadnapon arra kérte a Bayreuthi Egyetemet, hogy vonja vissza titulusát az általa elkövetett súlyos hibák miatt, amit az intézmény február 23-án megtett. A politikus március 1-jén lemondott minden országos hivataláról, két hét múlva pedig utolsó választott pozíciójáról, kulmbachi megyetanácsbeli tagságáról is. Ezzel szemben a Schmitt-ügyben az érintett még most is tagad, sőt, perelni készül, a kormánypártok az utolsó pillanatig bagatellizáltak, a vizsgálóbizottság maszatolt, a SOTE-nak két és fél hónapba telt összeszedni bátorságát, a Tulassay család pedig érzékeny veszteségeket szenvedett az ütközet során.

A lényeg azonban mégiscsak az: egyenesedhetnek a hátak, bármit nem lehet megtenni ebben az országban sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagytakarítás

Tovább olvasom