Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Nyolcadik napon

A Lipótmező működése idején is történtek agresszív támadások.

Nem szeretem a demagógiát, és azt a kiáltványt sem, amely szerint a combinós gyilkosság azt bizonyítja: „nem szabad várni" a Lipótmező újranyitásával. „Döntéshozók, politikusok, tessék lépni, MOST, a következő tragédia előtt! – írta Vujity Tvrtko, nem spórolván a felkiáltójelekkel.

Egy riporternek már azért gyanakodnia kellene saját véleményére, ha a hangos nagy többséget hívja harcba a kisebbség ellen. Higgyék el, hogy a feldúlt tömeg képes megvédeni magát, de mi lesz a már eddig is számkivetett betegekkel, akikre nézve egy véleményformáló általánosít?
Szakmai kérdés, hogy nyolc nappal a pesti hölgyet ért végzetes támadás előtt hiba volt-e „nem közveszélyes" minősítéssel kiengedni a pszichiátriára vitt férfit. Akkor még csak vödörrel a fején mászkált, ami, valljuk be, nem közveszélyes, de ettől még lehetett ez szakmai hiba, s ha az volt, mondják is ki kereken. Az értelmetlen általánosításnak azonban nem a döntéshozók, hanem ártatlan emberek isszák meg a levét, amikor ellenük heccelik a tömeget.

Ezzel a tragédiával másképp kell szembenézni. A Pszichiát-
riai és Neurológiai Intézet sem a potenciális őrjöngők életfogytig tartó megőrzésére szolgált, ne úgy képzeljük el, hogy oda minden magában mormogót összegyűjtöttek az országból és jó erősen az ágyhoz kötözték. És bizony Lipótmező működése idején is történtek agresszív támadások, akár a világ más tájain.

Bezárása talán helytelen volt, de nem a szűrőket vette ki a rendszerből, mert a szűrők – bár biztosan lehetnének jobbak is – változatlanul beépülnek regionális szinten. Húzzunk csak vödröt a fejünkre és meg fogjuk látni, hogy van még ügyeletes orvos a pszichiátrián. S bízzunk abban, hogy jó döntést hoz, ami nyolc nappal egy erőszakos esemény előtt nehezebb feladat, mint eggyel utána.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népstadion

Így maradt az örök csonkaságunk, félbemaradtságunk jelképének a félkaréj. Tovább olvasom