Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Nyögdíj

Gyakorlatilag a rendszer fenntarthatatlanná válik, vagy ennek elkerülése érdekében drasztikus nyugdíjcsökkenésre lehet számítani.
Bár az ígérettől eltérően jelentős csúszással, de a kormány úgy fest, mégiscsak megalkotja az egyéni nyugdíjszámlákat, egyelőre nulla forinttal, vagyis a magánnyugdíj-pénztári befizetések nem íródnak jóvá, majd csak egyszer, valamikor, talán. A témát mindenesetre „bedobták" a köztudatba, s a nép – ízlés szerint – máris elkezdte értelmezni a hallottakat.

Megszólaltak ugyanakkor a szakértők is, akik tulajdonképpen egységfrontot alkotnak, s állításuk szerint teljesen mindegy, mekkora virtuális összeg – a 3000 milliárdnyi magánnyugdíj ugyanis már nem kézzelfogható – szerepel a számlánkon, nem nagyon lesz befolyással a nyugdíjunkra.

Farkas András jövőbiztosítási szakértő szerint például a számlák kialakítása önmagában csak látlelet és nem megoldás, „az egyéni számláktól csodát várni olyan, mintha azt remélnénk, a tbc-t gyógyítja a tüdőszűrés" – fogalmazott.

De nézzük, miért is mondják ezt a hozzáértők. Jelenleg a nyugdíjrendszer felosztó-kirovó elven működik, tehát elvileg ami befolyik, azt osztják szét a jogosultak között. A nagy baj, hogy egyre kevesebb aktív korú tart el egyre több időskorút – a következő években a Ratkó-korszak gyerekei tömegével vonulnak nyugdíjba –, ráadásul az aktívak munkába állása is kitolódik, hiszen többet tanulnak, s hisszük vagy sem, egyre tovább élünk, vagyis hosszabb ideig „élvezzük" a nyugdíjaséveket.

Ha ehhez hozzávesszük a magyarországi adófizetési morált, valamint azt, hogy nagyon sokan úgy kerülnek majd be a rendszerbe, hogy nem tudják felmutatni a szükséges munkaviszonyt, akkor a nemzetközi helyzet nálunk még fokozódik is.
Gyakorlatilag a rendszer fenntarthatatlanná válik, vagy ennek elkerülése érdekében drasztikus nyugdíjcsökkenésre lehet számítani.

Bár ma Magyarországon a nyugdíjat gyakran csak nyögdíjként emlegetik, ez még sehol sincs attól, ami a jövő időskori nemzedékeire vár...

Olvasóink írták

 • 9. Franci111 2013. április 21. 15:48
  „Kedves dödike!Az a 4-ötszázezer ember aki veszi a fáradtságot,és a családtól távol külföldön vállal munkát,miért kellene,hogy itthon is adót fizessen?Itthon a beígért 1millió munkahelyből nem valósult meg semmi,a családot,gyerekeket fel kell nevelnie.Az itthoni fizetésekből,talán éppen meg lehet élni,és az előbbiekben írtakra már nem jut.Nyugtatni szeretnélek,hogy külföldön a munkahelyek levonják a nyugdíj járulékot,és idős korában abból az országból fog érkezni a nyugdíja ahol most dolgozik.Te nagyon rosszul látod,és ismered ezeket a kérdéseket.”
 • 8. oxana 2013. április 17. 11:02
  „7. Cucika01

  Kívánom, te is legyél nyugdíjas, akit az országnak kell eltartani 40-45 éves munkaviszony után. Ha erre az ország nem képes, valami nincs rendben. A nagycsaládosokat, munkanélkülieket sem lehet egyszerüen a szönyeg alá söpörni. Itt vannak, itt élnek, el kell öket tartani, mert embertársaink! Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy rá lesz szorulva segítségre.”
 • 7. Cucika01 2013. április 16. 04:57
  „Mindenki onnan kapja a nyugdíját ahova befizette. Tehát, ha Németországba fizette onnan fogja kapni. Még mindig a emlegetik a Ratko korszakot. Én elvileg a Ratko korszakból származom, de sem a családomban sem a rokonságban nem született 2 gyereknél több. Még az osztálytársaim között is elvétve volt ahol 1-2 gyereknél több volt a családban. Most, ha több gyermek születik több lesz a munkanélküli. Munkaerő egyre kevesebb kell. Magyarországon a tömegnek 100000 körüli a munkajövedelme abból nem lehet takarékoskodni és gyermeket nevelni. Az országnak nem csak a nyugdíjas teher - teher a nagycsaládos , a munkanélküli, akik nem alkalmasak munkára, továbbá akiket kötelesek vagyunk eltartani. Nem beszélve a költségvetésből élők nagy táborára”
 • 6. dsj 2013. április 15. 21:17
  „És hogy mennyire hiányzik majd az az ellopott 3000 Mrd Ft! Oszt´jónapot!”
 • 5. bolka 2013. április 14. 19:41
  „Az a baj, hogy akik majd csak 20-30 év múlva mennek azoknak már tuti hogy nemlesz nyugdíjuk!
  Ez a nyugdíjrendszer teljesen szétfog esni, és ehhez még hozzá jön az is, hogy rengetegen vanak minimálbérre bejelentve.
  Most jó lenni nyugdíjasnak.... irigylem is őket.”
 • 4. tradermike 2013. április 14. 17:22
  „32 vagyok, még 33 évet kell dolgoznom. Ha a nyugdíjrendszer úgy marad, ahogy most van, akkor nagyságrendileg 30.000 forintot fogok kapni az államtól havonta. De nekem 250.000 kell, 65 éves koromtól a 80.-ig, azaz 15 éven át. Ehhez a mai naptól kezdve kellene havi kerek százezret eltennem.
  1, Oszt´ miből?
  2, Mibe? Hova? Ki garantálja, hogy egy válságintézkedés ki nem húzza a zsebemből?
  3, <füttyszó> forintot vonnak tőlem és munkáltatómtól minden hónapban "nyugdíjadó" címén. És ha semmi sem változik, akkor visszakapok majd belőle havi 30.000-et. Kicsit nincs arányban.
  4, Az új Nemzeti Tákolmányban a gyerek kötelessége eltartani a szüleit. Az államnak pedig joga van bárkit sz**rá adóztatni. Ha a mostani gyerekeket nézzük, többségüknek eleve elindulni nincs esélye. Nincs munka, nincsenek rendes fizetések, nehezen épül fel az egzisztenciája.
  Akárhogy is nézem, először a jogbiztonságot kell helyreállítani. Utána jöhet a nyugdíjtéma.”
 • 3. oxana 2013. április 13. 18:14
  „Ugy tudom, hogy ha valaki külföldön dolgozik, ott kell a nyugdíjjárulékot befizetni. Ha eléri az adott ország szerinti nyugdíjas korhatárt, onnan kapja ezt a résznyugdíjat. Lehet, hogy tévedek.”
 • 2. hoze15 2013. április 13. 18:01
  „Az a 4-500ezer ember, aki külföldön dolgozik, az nem is itthonról kapja majd a nyugdíját ...”
 • 1. dödike 2013. április 13. 17:43
  „Teljesen egyetértek a cikkel,annyi kiegészítéssel hogy az a 4-500 ezer ember aki külföldön dolgozik egy fillért sem fizet a jelenlegi ny.kasszába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van remény!

Eredményes volt a helyi politikai lobbi egy jó ügy érdekében. Tovább olvasom