Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Nyilvánosan

A probléma a bírósági folyosón kezdődik.

Az jó, hogy megkérdezték a hivatásrendek véleményét a bíróság és a nyilvánosság viszonyát érintő törvénykoncepcióval kapcsolatban, de az alapproblémára nem látok megoldást. Száz és száz ember jövedelmét, egészségi állapotát ismertük már meg a bíróságon, s rögtön el is felejtettük, mert nem tartozott a cikkhez. De az érintett akkor is kiszolgáltatta magát, s talán épp az érdekli kevésbé, hogy a megye másik végében megismerik-e a személyes titkait. Ám az, hogy ott áll mellette a szomszédja vagy az a sértetti hozzátartozó, akitől eleve remeg a lába, hálátlan beszédtémává teszi az aranyeret.

A probléma a bírósági folyosón kezdődik. Míg a média húsz éve nem kap útmutatást a jogalkotótól azzal kapcsolatban, hogyan kezelje a neveket, a törvény háza ki van velük tapétázva. A tárgyalás nyilvánosságához közérdek fűződik, de vajon egy válóperéhez is? Pedig az ügyeknek van egy száma, akárcsak annak az ügyfélnek, aki bemegy a patikába. Ha legközelebb a bankban az jelenne meg a monitoron, hogy „Laczó Balázs, 13-as ablak", kissé kikerekedne a szemem. Aztán a zavarom egyre nőne, ha körülnézvén azt látnám, hogy az ügyfelek tekintete rám szegeződik, az ügyintéző fennhangon ismerteti bankszámlám adatait, s amikor külön kérdésre beszámolok arról, hogyan kerültem mínuszba, gúnyos moraj fut végig az ügyféltéren.

Utána meg kilépünk az utcára, ahol ugyanez a közönség már egy emberként felel azért, hogy személyiségemhez, adataimhoz fűződő jogom és méltóságom ne sérüljön. Szigorú törvénykönyvek, ombudsmani állásfoglalások, értelmezhetetlen jogegységi határozatok, s az ezeknek ellentmondó alkotmányos elvek védenek, s még egy-egy ügyvéd is odaszalad hozzám izgatottan, hogy nem ért-e akár a legkisebb jogsérelem is. Én meg csak megrázom magam, mert valamelyikünk nem normális.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van gáz!

Kár politikát keresni abban, amiben nincs is politika. Tovább olvasom