Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Nyári variációk

Meggyőződésem, az életünk minőségét az határozza meg, hogy milyen érzéseket élünk meg és milyen mélyen.

Nyaralni jó, pihenni kell.

Nekem tényleg ez a rövid mondat írt felül mindent a jól megérdemelt nyári szabadság első napjaiban, mígnem eszembe jutott a nagyapám. Soha nem volt nyaralni – és mégis: teljes, boldog életet élt, biztosan tudom, nem hiányzott neki sem a vízparti nyaraló, sem a török, de még a francia Riviéra sem, megelégedett az Eiffel-torony látványával a képes kalendáriumban és jót nevetett volna, ha arra biztatom, hogy fizessen be egy tengeri hajós körútra.

Lovas ember volt, az állataival feküdt és kelt, „pihenni" pedig a szőlőbe ment a pince hűvösébe, igaz, előbb jól megtáncoltatta a kapát is. Nyáron a termésért izgult, ősszel a szilva hozta lázba (vagyis: milyen lesz az idei pálinka?). Ha nekem (bármelyikünknek?) holnaptól így kellene élni (értsd: ennyit és így kellene dolgozni), pánikba esnék és mostohának érezném a sorsomat. Pedig emlékszem a csillogó szemére, ahogy elégedetten nézett körbe a határban, ahogy nevetve húzta félre a kéttenyérnyi szőlőlevelet, hogy a nap érlelhesse a szemeket, ahogy végighúzta eres kezét lova hátán, meglapogatva a derest.

Neki így volt kerek a világ, nem kívánkozott el a faluból soha, sehova. Az újságot elolvasta, a Déli krónikát ki nem hagyta volna. Érdekelte a külvilág, de csak annyit engedett be a maga életébe, amennyi nem veszélyeztette az övét. Így volt szabad és boldog ember. Tudom.

És irigylem. Meggyőződésem, az életünk minőségét az határozza meg, hogy milyen érzéseket élünk meg és milyen mélyen. Ehhez pedig nem kell messzire menni. A lényeg az a szeretet és figyelem, amivel befogadjuk a környezetünket, át- és megéljük a körülöttünk, de főleg a bennünk történteket.

A többi csak díszlet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károkozók a magyar labdarúgásban, avagy miért nem lett erősebb az ETO nyáron?

Nem az a baj, hogy az UEFA nem postáz pénzeszsákokat a Rába-partjára, hanem, hogy az ETO játéka… Tovább olvasom