Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

No sports!

A boltos csak szorongatja a válasznak szánt mondatokat, de ki nem ejti a szavakat. Nem mindig kell elmondani, amire gondolunk.

Churchill szivarozva és kortyolgatva a legerősebb skót italokat szokta volt mondogatni, a hosszú élet titka szerinte mindössze annyi: no sports! Bár egy győztes háború után nem választották meg újra miniszterelnöknek, de bejött a számítása, nem élt rövid ideig. Ám változik a világ.

Napjainkban aki nem szeretne az idegességtől szívgörcsöt kapni, és vágya, hogy hosszú életű legyen e Földön, legjobb, ha megtanulja jelszóként a no politikát. Csak piszok nehezen megy.

Mert még a sarki fűszeresnél is, miközben a pénztárnál arra várunk, hogy a húsz deka párizsit kifizessük, amihez ma már csak egy zsemlét veszünk, szóba kerül a politika. Vagy ha az nem, hát a politikusok. Ma reggel leginkább a nagy találkozó. Mert az emberek reménykednek és bizakodnak. Még mindig él a jó király szemlélet és még mindig bízunk abban, hogy azok, akik megtehetik, jól döntenek majd helyettünk. Teszik ezt az értelmiségiek és a fizikaiak, a fiatalok és az idősebbek is. Mi hiszünk azoknak, akik kiállnak a pulpitusra, és azt mondják, minket szolgálnak! És hosszú távon, amit most nem adnék alább egy évszázadnál, általában igazunk is lesz. Vagyis a bizalom jogos.

– Ne politizáljunk már a tejfel közelében, még megsavanyodik – dörrent ránk a boltos, de a szemén láttam, ő sem gondolja komolyan.
– Jó, jó – mondta Béla bátyám, aki Bodza nevű kutyájával jött le a reggeliért. – Annyi azért engedtessék meg nekem, hogy örömömet fejezzem ki, amiért a forint háromszáz alá ment. Régen érezte ilyen jól magát a devizahitele a gyerekeknek, akik lakásfelújításra vették fel a pénzt.

– A forint az nem politika, az monetáris politika – teszi hozzá Margó néni, a nyugdíjas. – Az euró kevesebb mint háromszáz, a gázolaj literje meg több mint négyszázötven.

– Azért nem mindegy, hogy mi megyünk Pandorfba vásárolni, vagy a szlovákiai magyarok jönnek az Árkádba. Ez nem monetáris, hanem triviális – említi meg kosarába egy light kólát emelintő csinos hölgy.
– Na most már tessék fizetéshez készülődni, nem beszélgetni – mert nem lesz ebből business – mocorog boltosunk.

– Jól van, kifizetjük magát, de tudja meg, ha segít az IMF, akkor holnaptól lehet, hogy csak szupermarkecekbe járhatunk. Akkor mihez kezd?
A boltos csak szorongatja a válasznak szánt mondatokat, de ki nem ejti a szavakat. Nem mindig kell elmondani, amire gondolunk. Különben is úgy van vele, a mai találkozótól ő is sokat vár. És tudja, ha összejön, jobb lesz, ha nem, akkor is jobb lesz. Persze nem ugyanakkor. De hosszú távon az ő közönsége, a sarki fűszeresekhez járók sokasága nem veszíthet. Leginkább akkor nem, ha magával, családjával, rokonaival, ismerőseivel, barátaival és nem a politikával törődik. Csak azzal, ne legyen savanyú a tejföl.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennyolc oldal

S persze magyar az is, hogy ha baj van, akkor csak ő marad a kagylóvacsora mellett. A százezres… Tovább olvasom