Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

No smoking!

Mondanak nagyokat, azt a sajtó szétkürtöli a világban és egy óra múlva máris lejtmenetben a tőzsde, a forint – és emelkedőben százezrek törlesztőrészlete.
Egy elegáns angol klub tagja meghívja magyar barátját egy estére. A patinás falak között, a vacsoraasztalnál ülve a magyar megkérdezi ismerősét: – Mi lenne, ha én most elővenném a cigimet és rágyújtanék?
A barát így felel: – Fogalmam sincs. Ilyenre itt még nem volt példa.

Nos, ez a viccféle jutott eszembe Magyarország és az EU viszonyáról. De ide passzol ez a megfogalmazás is: aki az etikett ellenére a földre köp, azzal nincs több együttműködés. Nos, ilyennek tűnik a helyzet, noha ezt nem is Barroso mondta Orbán Viktornak, hanem Orbán Viktor üzente híveinek, akik kritizálták a közoktatási törvény tervezetét. Pedig mondhatta volna.
Merthogy annak idején, amikor mi beléptünk az Európai Uniónak nevezett klubba – hozzáteszem, széles nemzeti egyetértéstől övezve, igaz, még Magyar Köztársaság néven –, azt úgy tettük, hogy ismertük annak szabályait, házirendjét. S nem bekötött szemmel, ahogy szavazni szokott az ország népe. Akadt persze akkor is olyan pont, ami nem tetszett igazán, de a klubtagság adta előnyök nagyobbnak tűntek, mint az a néhány kellemetlenség, amit egyébként megkövetelnek minden tagtól.

Nos, most az már látszik, egyre több szabállyal van bajunk. Nagy ívben teszünk rájuk, csináljuk a dolgainkat, ahogy az nekünk tetszik. Úgy tűnik, politikusaink közül néhányan nem is értik a szabályokat. Mondanak nagyokat, azt a sajtó szétkürtöli a világban és egy óra múlva máris lejtmenetben a tőzsde, a forint – és emelkedőben százezrek törlesztőrészlete. Mintha ez hidegen hagyná őket, mert nem létezik számukra fontosabb, mint a magasztos cél, amiről lassan már senki sem tudja, mi is volt valójában. Mintha nem lennének tisztában szavaik súlyával. Ha pedig ilyenek miatt figyelmeztet bennünket a klubból valaki, visszaszólunk keményen és elküldjük az illetőt a bánatba.

Nem kéne. Különösen akkor nem, amikor „haveri" kölcsönt akarunk kérni. Persze itt haverságról szó sincs, kemény üzlet ez, kamattal és szigorú feltételekkel. Nagyon úgy tűnik, nincs más esélyünk.

De mintha megváltozott volna valami. Ahogy tegnap is írtuk, valamiféle enyhülés tapasztalható. Talán Merkel asszony üzent, nem tudom. Tegnap pedig Orbán Viktor váratlanul találkozott Simor András jegybankelnökkel – Matolcsy György, Fellegi Tamás és Varga Mihály társaságában – „a forintba vetett bizalom helyreállítása céljával". A találkozó után Orbán kinyilvánította, támogatják a jegybankot, Simor számíthat a személyes támogatására is, és ezután napi szinten fog egyeztetni a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MNB. Megerősítette, minél hamarabbi megállapodásra törekszenek az IMF-fel, a kormánynak nincs köze a betétesek pénzéhez és a jegybank devizatartalékához. A forint erősödni kezdett.

Remélem, ez csak a kezdet. És nem gyújtunk rá.

Mondanak nagyokat, azt a sajtó szétkürtöli a világban és egy óra múlva máris lejtmenetben a tőzsde, a forint – és emelkedőben százezrek törlesztőrészlete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedetlen polgárok

A nem kért, de kapott közkegyelemmel lezárul az eljárás, s lógni hagyják a levegőben: itt… Tovább olvasom