Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nincs idő

Nincs elég időnk a feladatunkra, mert többet vállaltunk, mert többet kaptunk...
Gyerekként két szilveszter között elképesztő hosszú idő telt el. Akkor úgy gondoltam, ha emberi számítás szerint hetven-nyolcvan évet élek, az olyan hatalmas távlat, annyi minden belefér, nem is látni a végét – tehát nem is kell vele foglalkozni. Megnyugtató volt: van időm. Aztán amikor már két számjeggyel kellett írnom éveim számát, éreztem, gyorsul a számláló, ami minden születésnap után előbb észrevétlen, aztán egyre inkább érezhetően magasabb fordulatszámra kapcsolt. Most már alig van idő két szilveszter között, egyre félelmetesebb sebességgel peregnek az évek.

Nincs idő! Hányszor mondjuk anyánknak, a gyermekünknek, a szomszédnak, a főnökünknek, de leginkább és leggyakrabban önmagunknak! Nincs elég időnk a feladatunkra, mert többet vállaltunk, mert többet kaptunk... A barátra, a beszélgetésre, az odafigyelésre. Nem maradnak szabad percek a játékra, a simogatásokra, az átgondolt, megtervezett életre.

Rohan az idő a hétköznapokban, a sok egyforma ébredés-reggeli-munka-ebéd-munka-gyerek-vacsora-tanulás-fürdetés-fekvés mantrában azt sem tudjuk, mi volt a különbség a tegnap és a tegnapelőtt között. Aztán jön valami rendkívüli, és hihetetlen dolog történik: az idő képes és megáll. Mint a Dunánál, ahol jelentőségét vesztette, átvette helyét az ár.
Egyszerre mindenki számára világos lett, mi a fontos és mi a lényegtelen. „Az idő érzelmi kérdés, nem percek és órák szabják meg a hosszúságát!" – mondja Pelham Grenville Wodehouse angol író. A Dunánál senki sem mondhatta: nincs idő.

És ha a saját életünkre gondolnánk úgy, mint megáradt folyóra? Ami ha nem törődünk vele, nem tartjuk karban gátjait, akkor szelíd és unalmas, lassú hömpölygésből vad és könyörtelen rombolásba kezd! Tovább kellene lépni a „nincs rá időm" lemondó belenyugvásától odáig, hogy az az idő tartalmas és hasznos legyen. Így lesz minden bizonnyal hosszabb is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tenni kell

Szívmelengetően sokan érzik: „Nem elég akarni, de tenni, tenni kell." Tovább olvasom